Är Sverige påväg att bli ett nytt Sydafrika? (Segregation och no-go-zoner?)

sverige sydafrika no-go-zoner

Den dystra utvecklingen i Sverige gör gällande att vi kommer närmare och närmare ett samhälle som påminner det vi ser i Sydafrika. Ett samhälle präglat av extrem polarisering och segregation. Det känns för många som ett stort kliv från det Sverige vi känner igen med den våldsutveckling vi upplevt den senaste tiden som saknar motstycke i västvärlden.

Sverige hade 2019 upplevt fler sprängningar än i Afghanistan, dock har ingen omkommit i de sprängningar som utförts i Sverige till skillnad från Afghanistan. Man kan konstatera att Sverige har allvarliga problem. Medelklassen tar i allt större utsträckning högre lån för att finansiera bostadsköp i mer säkra områden. Detta innebär att segregationen breder ut sig alltmer i Sverige.

Vi har ännu inte märkt konsekvenserna av den överbelåning av framförallt bostäder som skett de senaste åren. I samband med en eventuell lågkonjunktur och höjda räntor kan många drabbas hårt rent ekonomiskt och tuffare tider kan komma att förvärra ett redan polariserat samhälle.

Mycket pekar på att detta är början på ett nytt Sydafrika, där den övre medelklassen bor i så kallade “gated communities” eller no-go-zoner. Framför allt så kommer säkerhetsbolag spela en betydligt större roll i framtida Sverige. Detta då polisen är kraftigt överbelastad, likväl som rättsväsendet i sin helhet.

Människor kan inte längre förlita sig på att polisen kan skydda samhället. Därför kommer det nu skapas en marknad för ytterligare säkerhet. Det vill säga att säkerhet kommer bli en alltmer viktigare fråga för svenskarna, när det kommer till vart de ska bosätta sig. Att bo i städer där skjutningar och sprängningar tillhör vardagen kommer inte vara önskvärt för gemene man och därför kommer man nu söka sig till tryggare områden.

Försäljningen av säkerhetsprodukter som försvarsspray, överfallslarm och liknande produkter har gått upp avsevärt. Även detta är till viss del är ett resultat på ett bristande förtroende för den svenska polisen.

Detta är självklart en fråga om ekonomiska förutsättningar, vilket innebär att alla inte kommer kunna göra denna förflyttningen, utan kommer bli kvar i de så kallade “utsatta områden”, en term som kommer bli alltmer vanlig och utbredd i det svenska samhället.

Småländska Gnosjö är en av de platser där vi hittar “gated communities” och forskare menar att trenden kommer fortsätta att gå hand i hand med ett otryggare samhälle. Då det inte ser ut att finnas någon lösning på den rådande brottsvågen som präglar Sverige i sikte kan detta med högsta sannolikhet bli ett alltmer vanligare fenomen i Sverige.

För att då jämföra med Sydafrika som är ett ytterst otryggt land det vill säga utanför de mer välbärgade områdenas murar. Där säkerhetsbranschen har blivit en miljardindustri då polisen har alldeles för knappa resurser och inte räcker till.
Det är högst troligt att säkerhetsföretag kommer att börja ersätta polisen i en allt större utsträckning. Detta har vi redan upplevt i flertalet kommuner som nu anställer flertalet väktare eller ordningsvakter med det specifika syftet att ersätta polisen i vissa områden. Då det finns ett betydande behov och en säkerhetsrisk för allmän säkerhet i dessa områden och polisen inte tycks kunna garantera säkerheten för dess medborgare, blir detta ett allvarligt problem.

Det råder ingen tvekan om att Sverige står inför stora utmaningar, det kommer krävas mycket för att landet ska komma in på rätt riktning igen och prognosen ser inte ljus ut. För den som vill veta mer om vart Sverige är på väg, kan fördjupa sig mer i det samhälle som finns i Sydafrika, då detta är ett tydligt exempel på ett vad polarisering och segregering kan leda till.

Fler artiklar

campa i sverige 2020
Semester

Bästa Campingtipsen 2020

Under rådande pandemi känner vi oss skyldiga att uppmana våra besökare att Stanna i Sverige detta året, för allas bästa. Dock behöver inte detta vara