Barnsäkerhet: Så här skyddar du dina barn mot fara i samhället

skydda ditt barn mot fara

Barnsäkerhet är idag på många personers läppar. Som förälder är man ständigt orolig för sina barn, så känner de flesta föräldrar idag. Hur ska vi då skydda våra barn mot alla faror i vårt samhälle? Vi kan knappast förvänta oss att vi kan närvara och hålla vårt barn i handen under hela uppväxten.

Detta är en fråga vi på Swedish Shield tänkt lite extra på och har därför tagit fram de mest effektiva sätten och konkreta metoderna för att ge ditt barn de rätta förutsättningarna att klara sig i samhället.

Kommunikation om barnsäkerhet

För att kunna förebygga ett beteende som kan leda till ett eventuellt farligt utfall förutsätts det att du som förälder känner ditt barn. Det enda sättet du verkligen kan komma nära ditt barn är genom en god relation och en produktiv kommunikation.

Här gäller det att ditt barn har förtroende för dig, tänk därför på att inte var allt för dömande. Detta kan leda till att barnet kommer utesluta dig och inte dela med sig av sitt privatliv. Tänk tillbaka på hur det var när du var ung, självklart har även du gjort “dåliga saker” och haft ett sämre omdöme. Försök därför att på ett pedagogiskt sätt förklara varför något är fel, inte bara säga att det är det. Barn och ungdomar köper inte att något är fel eller förbjudet om de inte kan förstå varför.

Var en förebild, det vill säga var någon som ditt barn ser upp till. Försök tänka tillbaka på din egen barndom, vem såg du upp till och varför? Detta kommer göra att barnet respekterar dig mer och därav kommer vara mer lyhörd för det du säger.

Självförtroende och kampsport

Ge ditt barn de bästa möjliga förutsättningarna att kunna försvara sig mot en angripare. Självförtroende är väldigt viktigt för ett barn. Detta kommer leda till att ditt barn har betydligt lättare för att navigera sig i sociala sammanhang. Bara detta i sig kan ha betydelse i potentiellt farliga situationer.

Kampsport är ett viktigt verktyg och gör att barnet har lättare att behålla kontrollen i ett skarpt läge mot en angripare. Barnet kommer även ha lättare för att försvara sig rent fysiskt om hen har grundläggande kunskaper inom någon form av kampsport. Lär alltid ditt barn att alltid försöka undvika fysiskt konflikt och att våld är den sista utvägen. Om man kommer till en situation där självförsvar är ett måste, då är det väldigt viktigt att ditt barn kan hantera en sådan situation. 

Allmänbildning och medvetenhet om sin omgivning

Det är inte det roligaste för en förälder att berätta om obehagliga sanningar eller händelser i vårt samhälle, men du gör bara dig själv en tjänst genom att inte göra det, inte barnet. Ett barn som växer upp utan kännedom om vad vissa människor är kapabla till och enbart tror att alla har goda intentioner är ett barn som inte är redo för samhället.

Berätta därför alltid sanningen för ditt barn och förklara det obekväma likväl som de bra sakerna. På så sätt får ditt barn en balanserad och verklighetsförankrad uppfattning om samhället. Detta gör att barnet får en bättre förmåga att läsa av potentiellt farliga situationer och därmed har bättre förutsättningar för att undvika dem. 

Säkerhetsprodukter

Det finns väldigt bra säkerhetsprodukter som kan vara avgörande i vid till exempel ett överfall. Pepparspray är olagligt i Sverige, därför finns det istället en rad olika sorters försvarsspray som fungerar som ett substitut till pepparsprayen. Dessa försvarssprayer är väldigt effektiva och förutom att de tillfälligt slår ut en angripare innehåller de ofta ett starkt färgämne som gör det lättare för polisen att omhänderta gärningsmannen.

Kombinera gärna en försvarsspray med ett personligt larm mot överfall, då ett överfall drar till sig mycket uppmärksamhet, vilket gör gärningsmannen mer benägen att lämna platsen. Om man då kombinerar grundläggande kampsportskunskaper tillsammans med en försvarsspray och ett överfallslarm så har man betydligt bättre förutsättningar att avvärja ett överfall.

Dessa säkerhetsprodukter är ganska prisvärda och kostar tillsammans inte mer än 400 kr och är därför något alla föräldrar bör överväga att köpa till sina barn. Det finns heller ingen åldersgräns. Var noga med att förklara att produkterna enbart skall användas i självförsvar.

Appar

Det finns idag smarta säkerhetsapplikationer som ger dig som förälder ett larm utifall att barnet aktiverar en nödsignal vid ett överfall eller liknande. Då kan du snabbt komma till undsättning till den plats där larmet utlöstes genom gps.

Kännedom om vart ditt barn befinner sig.
För att din barn ska berätta vart hen kommer befinna sig under dagen/kvällen krävs det att barnet har förtroende för dig som förälder. Detta har vi redan gått igenom under kommunikation, därför skall vi inte djupdyka i det ämnet ännu en gång. Vi vill dock understryka att ditt barn inte ska befinna sig någonstans utan att någon vet om var hen befinner sig. Detta innebär att det är mycket svårare att hitta hen om något skulle inträffa.

Prata med ditt barn om detta, om barnet inte har förtroende för dig så kan hen berätta för någon kompis. Denna kompis kan i sin tur kontakta dig som förälder utifall att något skulle inträffa.

Att tänka på gällande barnsäkerhet

Dessa punkter är ingen garanti för att ditt barn aldrig ska råka ut för något i framtiden. Detta är enbart riktlinjer och verktyg som ger ditt barn de bästa möjliga förutsättningarna för att värna om sig själv och sin egen säkerhet. Det ger även en bättre förmåga att försvara sig själv i ett skarpt läge. Vi förstår att detta är ett ganska omfattande arbete att få på plats men vi anser definitivt att detta är något som bör prioriteras.

Många föräldrar har hört av sig till oss och vittnar om bättre relationer till sitt barn efter att de implementerat dessa metoder. De upplever också ett ökat självförtroende hos sina barn, vilket är något barnet kommer ha nytta av i flera sammanhang, både i sitt yrkesliv samt privat.

Fler artiklar

Dammsugare på blå matta
Säkerhet

Rent och snyggt för säkerhets skull

Att det är viktigt på många sätt att hålla ordning, reda och rent är ingen nyhet. Städning är en faktiskt en arbetsmiljöfråga, utöver att god