7 roliga saker att göra under pandemin

1. Ut i naturen

När du behöver byte av landskap, men inte känner ett mer intensivt träningspass, kommer en promenad att komma i koppling. Det kommer inte bara att få dig ut ur huset, men om du väljer din destination klokt, kan det allvarligt stressa dig också.

”Att ta dagliga promenader runt sjön och njuta av naturen lugnar mig,” säger Hanna Ljungstedt, PT.

Forskning stöder henne – och det kan vara en särskilt användbar strategi nu, när det dagliga livet i våra liv redan är superstressigt. I en 2020-studie publicerad i “Environment and Behavior” visade personer som upplevde kronisk livstress som tillbringade 40 minuter ute i naturen betydligt lägre nivåer av stresshormonet kortisol än de som gick antingen inomhus på ett löpband eller som tittade på naturprogrammering på TV för samma tid. De kände också att deras humör förbättrades också efteråt.

2. Campa i trädgården

Få den där riktiga campingkänslan i din egna trädgård. Det kan betyda att man smäller upp en picknick där ute, gör ett verkligt tält eller fort, eller samlar sig runt (grillen!).

Louisa Svensson, beskriver familjens trädgård som deras oas – något som hjälper dem att känna att de är på semester även om en resa inte exakt finns på kartan just nu.

”Vi är fyra personer i vårt hushåll, och när vi behöver en lugn plats att antingen komma bort ensamma, eller som samlad familj, sitter vi runt grillen och pratar om vår dag, om filmer eller om något roligt evenemang, säger hon.

3. Utforska din stad

När du har bråttom – säg att du har bråttom att komma till tågstationen eller till och med avsluta ett träningspass på en viss tid – har du förmodligen en specifik rutt markerad till minut. När du är stressad blir det lätt att du kanske missar några intressanta platser som din stad har att erbjuda. Platser du aldrig tänkt på förut.

Bella Karlsson, använder en intressant taktik varje gång hon måste göra ärenden som att gå ut och handla.

”Det hjälper mitt humör mycket, särskilt eftersom jag är inne hela tiden, och det gör jobbiga ärenden till roliga,” säger hon.

Många känner ångest när de kommer till nya miljöer. Det kan kännas tryggt att ha med sig försvarsspray eller åtminstonde vara redo med telefonen på snabbuppringning.

4. Ta fram hopprepet

Här har du ett perfekt alternativ till utomhusträning. Hoppa hopprep på tex trädäck är perfekt, men du kan också investera i en gymmatta för att sätta över hårdare ytor som betong.

När du hoppar, se till att börja repets rörelse från dina handleder, inte dina axlar, engagera din kärna och landa på tårna snarare än dina klackar. Försök att hoppa bara 4-5cm från marken till.

5. Odla

Trädgårdsarbete kan vara superavslappnande, och som en bonus kan du odla fram några läckra – och gratis – frukter, grönsaker eller örter som kan bota din uttråkhet.

Självläsaren Malin Johansson anser att trädgårdsskötsel är en av sina favoritaktiviteter utomhus för hela familjen.

”Vi undervisar vår förskolebarn om växter, så det är roligt, avslappnande och lärorikt,” säger hon.

6. Ta hjälp av trappor

Om det inte är din favoritaktivitet att springa kan du fortfarande få i dig lite intensiv utomhusträning – särskilt om du bor i närheten av några trappor.

Karl Jansson, har kört upp och ner för trappan på sin lokala tågstation som en HIIT-träning.

”Tågen går väl inte lika ofta under pandemin,” säger han. ”Jag gillar inte att springa, så att trappan är mer min stil.”

7. Ut och cykla

Finns väl inte mycket som är skönare än att cykla en lång runda i naturen. Bara dra ut och glömma allt annat.

Men oavsett om du cyklar intensivt eller drar ut på en lugn åktur, glöm inte din cykelhjälm.

Fler artiklar

Dammsugare på blå matta
Säkerhet

Rent och snyggt för säkerhets skull

Att det är viktigt på många sätt att hålla ordning, reda och rent är ingen nyhet. Städning är en faktiskt en arbetsmiljöfråga, utöver att god