Försvarsspray (Allt du behöver veta)

De bästa lagliga alternativen
Bodyguard Knockout försvarsspray

Knock OutBäst I Test 2020

Knock Out sprayen från Bodyguard är årets bästsäljare

Bodyguard Dog Defense Försvarsspray

Dog Defense

Effektiv mot hundattacker

Bodyguard Rödfärg Försvarsspray

Rödfärg

Lämnar en fläck som gör förövaren enkel att hitta

Det råder numera rekordförsäljning av försvarssprayer och överfallslarm och det är ingen slump. Vi svenskar känner oss idag mer otrygga än någonsin. Att ha en försvarsspray i väskan eller fickan kan visa sig vara en billig livsförsäkring när hotet är framme.

Tips: Kombinera gärna med någon av våra skyddsvästar för maximal säkerhet

"Jag jobbar nattskift och har brukade ofta vara livrädd för att gå hem ensam. Nu har jag försvarsspray i väskan och känner mig säkrare än någonsin. Det ger en slags befriande känsla."
Kristina Cedström

Vad är försvarsspray

Försvarsspray är en sprayburk innehållande gas med små partiklar som används i försvarssyfte. Dessa partiklar är fördelade i gas, likt en rök. Många tänker kanske spontant på pepparspray men pepparspray är, till skillnad från försvarsspray,  olaglig att köpa och använda i Sverige. Allt eftersom otryggheten i allmänhet har ökat i Sverige så har efterfrågan för lagliga substitut ökat. Man har alltså tagit fram sprayer som är helt lagliga att använda som självförsvar.

Oavsett styrka så har alla försvarssprayer samma syfte. Du ska kunna avskräcka och för en kort stund paralysera angriparen från att fortsätta sin attack, på så sätt skaffar du dig tid att kunna fly från angriparen.

Vissa försvarssprayer avger dessutom färg så att polisen lättare ska kunna identifiera angriparen. Ett exempel på sådan spray är Bodyguards spray rödfärg.

I hotfulla situationer är det väldigt viktigt att du har lärt dig hur försvarssprayen fungerar samt hur du ska hålla sprayen för att inte förlora greppet. Viktigt är att notera att olika sprayer kräver olika långt avstånd från angriparen. Det är därför av intresse att du läst in dig på information kring hur just din försvarsspray fungerar.

Sprayen ska riktas mot angriparens ansikte för att träffa området kring ögonen. Detta ger på så sätt nästintill omedelbar verkan och du kan därmed skaffa dig några minuter för att fly och larma polis. Angriparen kommer att komma av sig vid angreppet, då hen kommer att drabbas av en smärta i huvudet samt området kring ögonen. Istället kommer hen att behöva fokusera på att rädda sig själv ur situationen.

Vilken är den bästa försvarssprayen

Enligt vår noggranna jämförelse har vi kommit fram till att den absolut bästa försvarssprayen är Bodyguards Knockout. Trots tekniska finesser, som gps funktioner hos konkurrenten Plegium, så är det viktigaste att oskadliggöra din angripare.

Knockout ger användaren förmånen av en längre distans samtidigt som sprayen också är vindtålig och därav mer pålitlig i ett skarpt läge. Den röda färgen gör att du som användare har lättare att se vart du sprayar och kan vara säker på att du träffat ditt mål.

Med anledning av pålitlighet och effektivitet så blir Knockout från Bodyguard den bästa försvarssprayen på marknaden.

Skillnad på försvarsspray och pepparspray

Försvarsspray är ett lagligt substitut till den traditionella och olagliga pepparsprayen eller tårgasen, som används i syfte att försvara sig vid ett överfall.

Då pepparspray kräver vapenlicens är denna inte ett möjligt alternativ för dom flesta. Pepparsprayen används ofta i myndighetsutövning av t.ex. polis, militär eller kustbevakning i samband med ingripande där nödvändigt våld är befogat.

Capsaicin heter den aktiva beståndsdelen som utgör en pepparspray. Capsaicin är ett naturligt extrakt från chilifrukter. Styrkan på en pepparspray kan variera men man brukar säga att det vanligaste är någonstans mellan 2 miljoner och 5 miljoner scoville, vilket är den enhet man använder vid mätning av styrka/hetta på chilipeppar.

Försvarssprayen däremot innehåller oftast alkohol eller aceton som är kraftigt irriterande för ögonen. Försvarssprayen innehåller ofta ett färgämne som gör det lättare för ordningsmakten att identifiera samt gripa den misstänkta gärningsmannen/kvinnan.

Det är innehållet i sprayburken som avgör huruvida sprayen är laglig eller inte.

Vad finns för olika typer av försvarsspray

Nedan följer en lista med tre olika alternativ på försvarsspray som finns tillgängliga på den svenska marknaden.

Plegium Smart
Utlöser en röd färg i kombination med en siren på 130dB. Den skickar samtidigt ut en nödsamtal och sms till förinställda telefonnummer i samband med ett överfall. Sprayen är mentolbaserad.

Rubicon Stop
Utlöser en röd färg och förblindar förövaren tillfälligt vid kontakt med ögonen. Förövarens kommer sedan med hjälp av den röda färgen lättare kunna identifieras av polis och ger dem bättre förutsättningar att kunna utföra ett gripande.

Bodyguard Knockout
Förblindar och skapar en stark ögonirritation mot förövaren, utlöser en starkt röd färg vilket underlättar vid identifiering i samband med gripande. Är lättanvändlig på grund av det perforerade locket som säkerställer att du inte sprayar oavsiktligt. Har en lång räckvidd på 4 meter.

Hur man använder försvarsspray

Var noga med att du läsa instruktionerna om hur försvarssprayen ska användas utifall att du hamnar i ett skarpt läge och behöver försvara dig. Öva gärna hemma, dock i utomhusmiljö utifall att du ska använda sprayen, framförallt om sprayen innehåller färg. Sikta mot ett fast mål för att sedan övergå till ett rörligt mål.

Övning kommer säkerställa att du i ett skarpt läge har bättre förutsättningar för att träffa ditt mål och du är bättre förberedd när du använt försvarssprayen tidigare. Nedan följer de viktigaste stegen du bör känna till för att känna dig trygg med din försvarsspray och säkerställa att den används på rätt sätt.

Ha en specifik plats försvarssprayen, placera den alltid på samma ställe så att du även under en pressad situation snabbt kan komma åt den.  Om du har den i en jackficka använd gärna en egen ämnat enbart åt din försvarsspray. Fickan bör vara lätt att öppna så om du har en besvärlig dragkedja så undvik att använda just den fickan. Undvik också att ha fler föremål tillsammans med försvarssprayen då detta kan komma att försvåra snabb åtkomst i en stressad situation.

Använder du en handväska så väljer du ut ett särskilt fack för förvaring av din försvarsspray precis som tidigare så bör det vara ett fack som är lätt att öppna och där du inte förvarar andra föremål.

Om du upplever att du befinner dig i en hotfull situation tar du ett fast grepp om sprayen och ha den redo för användning. Tänk på att inte ha sprayen synlig då överraskningsmomentet är en viktig faktor för att kunna avvärja en förövare vid användning av din försvarsspray.

Säkerställ att du håller dig på säkert avstånd från förövaren, detta är viktigt för att se till så att inte hen har möjlighet att avväpna dig. Sträck därför inte ut armen inom  räckvidd för förövaren, utan använd istället en böjd arm, höger arm om du är högerhänt och vice versa. Din andra arm skall användas som komplement till den arm du sprayar med redo för att avvärja eventuella utfall från förövaren så att denne inte lyckas avbryta dig när du sprayar mot hen.

När du sprayat förövaren kommer detta skapa förvirring och hen kommer att vara tillfällig oskadliggjord. Förövaren kan  nu välja att backa eller så kan hen göra ett utfall mot dig. Därför är det viktigt att du omedelbart flyttar dig från din position då det med största sannolikt är den positionen förövaren kommer att försöka angripa dig på.

Nu är prioriteringen att förflytta dig till säkerhet. Spring genast därifrån kontakta därefter polisen och berätta om incidenten och uppge förövarens signalement. Om din försvarsspray innehåller ett färgämne har nu polisen en betydligt bättre chans agera på detta signalement och hitta förövaren.

Våra experter har svaren

Vanliga Frågor

Man får ej medtaga en försvarsspray på flygplanet i handbagaget, var alltid noga med att du inte har glömt sprayen i handväskan, jackfickan eller dylikt. Säkerställ alltid att försvarssprayen förvaras i det bagage du checkar in på flygplatsen.

Så länge man kan åberopa att man agerat i nödvärn, det vill säga i självförsvar så är det inte olagligt att nyttja försvarssprayen mot en angripare.

Skulle man däremot använda försvarssprayen i ett sammanhang där det inte är nödvärn så innebär detta att man kan bli föremål för en brottsutredning med misshandel som brottsrubricering.

Ha även i åtanke att försvarssprayen är framtagen i enlighet med svensk lag och därav laglig för innehav och att bära med sig. Det finns många varianter av pepparspray eller tårgas som inte är lagligt att använda eller för innehav.

Brottsrubriceringen i dom fall där en olaglig tårgas eller pepparspray nyttjas eller påträffas på en person är ringa vapenbrott och straffet blir i dom flesta fall dagsböter.