Munskydd

Allt du behöver veta om Munskydd, Andningskydd och Ansiktsmasker
3M andningsskyddsmask 9332 komfort, skyddsnivå FFP3

3M Aura 9332 Bäst I Test 2020

Förra årets bästsäljare och bästa FFP3 skyddet enligt oss.

F FiGoal 5 lager vita engångs ansiktsmasker förbättrad filtrering

F FiGoal 5 Bäst I Test 2021

Ett lite enklare KN95 munskydd som visat sig vara väldigt populärt.

Vuxna Disposable ansiktsskydd, 3-lagers ventilerande stänkskydd för dammskydd 120 stycken

Engångsmunskydd

120-pack enklare munskydd som skyddar mot det mesta. Rekommenderas!

Att bära ansiktsmasker offentligt handlar för det första om socialt ansvar. Tygmasker hjälper mest till att skydda människor runtomkring dig från dina bakterier, vilket är särskilt viktigt för att du kan vara asymptomatisk eller presymptomatisk och inte vet att du bär på viruset. Undantagen från maskerna i allmänhet är barn under två år och alla som har andningssvårigheter eller på annat sätt inte kan ta bort masken utan hjälp.

Gör det till en vana att bära mask när du vistad bland andra människor.

"Finns inte en chans att jag går ut utan munskydd nuförtiden. Min och min familjs säkerhet kommer först."
Li Hellström

Hur man bär en mask

 • Rengör händerna innan du tar på dig masken, liksom före och efter att du tagit av dig den och när du när som helst har rört vid den.
 • Se till att den täcker både näsa, mun och haka.
 • När du tar av dig en mask, förvara den i en ren plastpåse och tvätta den antingen varje dag om det är en tygmask eller kassera en medicinsk mask i en papperskorg.

Hur man rengör sin mask

Återanvändbara masker bör tvättas regelbundet. Ta alltid bort maskerna korrekt och tvätta händerna efter att du har hanterat eller vidrört en begagnad mask.
 • Inkludera din mask med din vanliga tvätt
 • Använd vanligt tvättmedel och den varmaste vatteninställningen för den trasa som används för att tillverka masken
 • Använd den högsta värmeinställningen och låt den stå i torken tills den är helt torr

Tänk på att

 • Munskydd aldrig ersätter de allmänna rekommendationerna om att stanna hemma om du känner dig sjuk, att tvätta händerna ofta samt att hålla fysiskt avstånd till andra personer.
 • Ha med munskydd när du planerar att resa i kollektivtrafiken
 • Munskydd med en formbar metallbygel (näsbrygga) ökar passformen mot näsan.
 • Skägg kan hindra att munskyddet sluter tätt vilket gör att skyddseffekten minskar.

Vilket är det bästa munskyddet?

3M Aura 9332 (BÄST I TEST)

 • Ursprunglig 3-panel, den platt-vikta designen passar ett stort antal ansiktsformer och storlekar
 • 3M Advanced Electret (filter) Media hjälper dig att andas lättare
 • Innovativa flikar på övre och nedre panelen förenklar positionering och justering
 • Flätade pannband är färgkodade (röda för FFP3) för snabb och enkel identifiering
 • Skulpterad övre panel överensstämmer med näsan och ansikts konturer för en effektiv tätning
 • Den präglade övre panelen minskar dimma i glasögon
 • Lätt att förvara med plattveck och individuell förpackning
 • FFP3 (APF 20) andningsskydd mot farliga arbetsmiljöer
 • Tillverkad i Storbritannien
Ett av de största problemen under arbetet med en andningsapparat är värmeuppbyggnaden inuti. Den varma luften som andas ut av användaren kan stanna inne i andningsskyddet och bidra till trötthet. 3M Aura 9332 + Gen3 andningsskydd är utrustade med två unika funktioner som hjälper till att minska temperaturen inuti andningsskyddet. Inandning är den kallare delen av cykeln. 3M Advanced Electret (Filter) Media (AEM) möjliggör enkel inandning av den svalare yttre luften genom andningsskyddet. När bäraren andas in dras luften genom andningsskyddet och yttemperaturen sjunker. Ventilens plastskydd behåller en del av värmen på grund av materialets sammansättning. När bäraren andas ut är andningsapparaten fylld med varm, fuktig luft. Utandning; 3M Cool Flow ™ Comfort Valve öppnar 37% enklare än den ursprungliga Cool Flow ™ -ventilen, vilket gör att 36% mer luft, tillsammans med dess naturliga värme, kan dras ut snabbare. När den heta utandade luften kommer ut genom ventilen förblir resten av andningsskyddet svalare och bekvämare. Med termografisk avbildning kan vi se ventilens kylningseffekt på produktens yta. Färgerna i värmebilderna visar förändringen i yttemperaturen under inandning och utandning. NY 3M ™ Cool Flow ™ komfortventil Uppdaterad, modern och elegant design med tydligt skydd gör att du kan se ny teknik i funktion Öppnar lättare och förblir öppen längre än den ursprungliga Cool Flow Valve, vilket möjliggör mer varmluft för att minska värmeavbildning och öka komfort Hjälper till att minimera risken för imma från värme som kommer ut i media

Vad skyddar munskydd mot?

Droppsmitta

En främsta anledning att bära andningsskydd är att skydda från droppar. Till exempel om en sjuk hostar eller nyser när han är i närheten av oss, bildar andningsskyddet en barriär för att förhindra att kroppsvätskor når vårt ansikte. Droppar är i allmänhet stora och tyngdkraften drar ner dem för att landa på föremål snarare än att stanna i luften. Så de reser inte mycket långa sträckor. Det finns dock forskning om mikrodroppar, som matas ut även under samtal. Denna Vimeo-video gjord av japanska forskare, fångar mikrodroppar på video med höghastighetskameror. Vi vet att stora droppar spelar en roll vid överföring, men det är ännu inte klart vilken roll mikrodroppar spelar. droppsmitta

Aerosol

Det som kan finnas kvar i luften under en tid är aerosoliserade viruspartiklar. Så du kan till exempel föreställa dig att någon skapar två problem när du nyser, den första matas ut små droppar, som reser ett kort avstånd, sedan andra, aerosoliserade viruspartiklar som stannar i luften längre. För närvarande finns det debatt och osäkerhet kring hur länge Covid-19 kan förbli aerosoliserat, och hur stor risk som vektorn jämförs med andra. Vad vi kan göra är att vara medveten om vad forskningen för närvarande säger och gå fel på försiktighetens sida tills den har bekräftats. Forskare vid National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) publicerade en studie i NEJM (länk) om vad som kan hända under kontrollerade laboratorieförhållanden. De använde en nebulisator som skapar en aerosol från vätskor och testade hur länge viruset förblir mätbart i luften medan det aerosoliserades. De testade också hur länge viruset var mätbart på andra ytor. Deras resultat visade att viruset förblev mätbart under aerosoliseringsexperimentets hela varaktighet; 3 timmar.

Vad är skillnaden mot Munskydd, Ansiktsmask och Andningsskydd?

Kirurgisk mask – Andningsskydd

Även kallad medicinsk mask är en kirurgisk mask en löst sittande engångsmask som skyddar bärarens näsa och mun från kontakt med droppar, stänk och sprayer som kan innehålla bakterier. En kirurgisk mask filtrerar också bort stora partiklar i luften. Kirurgiska masker kan skydda andra genom att minska exponeringen för saliv- och andningssekretionerna hos maskeraren. För närvarande har U.S. Food and Drug Administration inte godkänt någon typ av kirurgisk mask speciellt för skydd mot koronavirus, men dessa masker kan ge ett visst skydd när N95-masker inte är tillgängliga.

N95-mask – Munskydd/Andningsskydd

Egentligen en typ av andningsskydd, en N95-mask erbjuder mer skydd än en kirurgisk mask gör eftersom den kan filtrera bort både stora och små partiklar när bäraren andas in. Som namnet antyder är masken utformad för att blockera 95% av mycket små partiklar. Hälso- och sjukvårdspersonal måste utbildas och klara ett passningstest för att bekräfta en korrekt försegling innan man använder en N95-andningsapparat på arbetsplatsen. Liksom kirurgiska masker är N95-masker avsedda att vara engångsbruk. Forskare testar dock sätt att desinficera N95-masker så att de kan återanvändas. Vissa N95-masker och till och med några tygmasker har envägsventiler som gör dem lättare att andas igenom. Men eftersom ventilen släpper ut ofiltrerad luft när bäraren andas ut, hindrar inte denna typ av mask användaren från att sprida viruset. Av denna anledning har vissa platser förbjudit dem.

Tygmask – Ansiktsmask

En tygmask är avsedd att fånga droppar som släpps ut när bäraren pratar, hostar eller nysar. Att be alla att bära tygmasker kan bidra till att minska spridningen av viruset hos människor som har COVID-19 men inte inser det. Tygbeklädnader minskar sannolikt spridningen av COVID-19-viruset när de används allmänt av människor i offentliga miljöer. Och länder som krävde ansiktsmasker, testning, isolering och social distansering tidigt i pandemin har framgångsrikt bromsat virusets spridning. Medan kirurgiska och N95-masker kan vara bristfälliga och bör reserveras för vårdgivare, är ansiktsbeläggningar och masker av tyg lätta att hitta eller göra, och kan tvättas och återanvändas. Masker kan tillverkas av vanliga material, såsom lakan av tätt vävd bomull. Instruktioner är lätta att hitta online. Tygmasker bör innehålla flera lager tyg.

N95, FFP3 eller FFP2

n95 vs ffp2 ffp3 Den mest populära typen av andningsskydd är N95. Detta är en amerikansk standard som hanteras av NIOSH – en del av Center for Disease Control (CDC). Europa använder två olika standarder, FFP1, FFP2, FFP3.

Vad står FFP3 för?

Andningsskydd delas in i tre olika klasser; FFP1, FFP2, FFP3 utefter effektivitet (E%), totalt inläckage (P%) samt skyddsfaktor. FF = filtering facepiece (filtrerande halvmask) P = partiklar 3= klass, där 3 är den klass som har den högsta skyddseffekten

Vad gäller för CE-märkning av andningsskydd?

I den nya europeiska förordningen 2016/425 om personlig skyddsutrustning tillhör andningsskydd ”kategori III – omfattar uteslutande risker som kan leda till mycket allvarliga följder, såsom dödsfall eller bestående hälsoskada, t.ex. med avseende på hälsovådliga ämnen och blandningar”, som är den strängaste kategorin. CE-märkningen ska vara tydligt utmärkt på varje enskild produkt och bruksanvisningen ska vara på svenska.

Hur olika standarder jämförs

Andningsskydd Standardfilterkapacitet (tar bort x% av alla partiklar som är 0,3 mikrometer i diameter eller större)
Andningsskydd Standardfilterkapacitet (tar bort x% av alla partiklar som är 0,3 mikrometer i diameter eller större)
FFP1 & P1 Minst 80%
FFP2 & P2 Minst 94%
N95 Minst 95%
N99 & FFP3 Minst 99%
P3 Minst 99.95%
N100 Minst 99.97%
Som du kan se är den närmaste europeiska motsvarigheten till N95 FFP2 / P2-andningsskydd, som är 94% jämfört med 95% av N95. På samma sätt är de närmaste N100 P3-klassade andningsskydd – med FFP3 som följer tätt efter.

KN95 mot N95

Enligt 3M (källa) har den kinesiska KN95-standarden en motsvarande specifikation som N95 / FFP2-andningsskydd. För att citera: ”Det är rimligt att betrakta Kina KN95, AS / NZ P2, Korea 1: a klass och Japan DS FFR som motsvarande amerikanska NIOSH N95 och europeiska FFP2-andningsskydd” I praktiken är frågan mer komplex, och jag skulle inte ta för givet att alla KN95-andningsskydd är på samma standard. OBS! Normalt hålls KN95-andningsskydd på plats av elastiska öglor över örat snarare än bakom huvudelastiken. Detta kan resultera i en svagare tätning. Lyckligtvis finns det metoder för att dra åt – se den här YouTube-videon för idéer. Produkter som kallas ”öronsparare” kan också hjälpa till med åtdragning och finns på eBay eller så kan du 3D skriva ut dem. Det finns ingen garanti för att alla KN95-andningsapparater verkligen uppfyller den kinesiska KN95-standarden. Men med den nuvarande andningsbristen gäller tyvärr samma sak för N95 / FFP också. KN95-specifikationen kallas GB 2626-2006 (förhandsgranskning här) – så du kommer generellt att se det skrivet på KN95-andningsskyddet. Från och med den 1 juli 2020 ersätts den med GB 2626-2019, en uppdaterad specifikation (förhandsgranskning här). Nedan har jag länkt till en leverantör av KN95-andningsskydd i USA – om det är till nytta för vissa läsare.

Ventil eller inte ventil

andningsskydd ventil Andningsskydd med ventil gör det lättare att andas ut luft. Detta gör dem bekvämare att bära och leder till mindre fuktansamling i andningsskyddet. Problemet med ventilerade andningsskydd är att de inte filtrerar bärarens utandning, utan andas in. Detta envägsskydd riskerar andra runt bäraren i en situation som Covid-19. Det är av den anledningen att sjukhus och andra medicinska metoder inte använder ventilerade andningsskydd. Ett hack för att skydda (och respektera) andra när man bär en ventilerad andningsskydd är att sätta en kirurgisk mask eller ”tyg ansiktsskydd” över den ventilerade andningsskyddet, för att (delvis) filtrera ut andningen.

Hur ser man skillnad på ett andningsskydd och ett kirurgiskt munskydd?

kirurgiskt eller vanligt andningsskydd
N95 Respirator 3M Model 8210 Surgical N95 Respirator 3M Model 1860 Surgical N95 Respirator 3M Model 1870+
3m 8210 3m 1860 3m 1870
Utformad för att skydda bäraren från exponering för luftburna partiklar (t.ex. damm, dimma, ångor, fibrer och bioaerosoler, sådana virus och bakterier)
Utformad för att passa tätt mot ansiktet och skapa en tätning mellan användarens ansikte och andningsskydd
Uppfyller NIOSH 42 CFR 84 N95-kraven för minst 95% filtreringseffektivitet mot fasta och flytande aerosoler som inte innehåller olja
Godkänt för medicinskt bruk?
Vätskeresistent – Uppfyller ASTM-testmetod F1862 ”Resistens av medicinska ansiktsmasker mot penetration genom syntetiskt blod” som bestämmer maskens motståndskraft mot syntetiskt blod riktat mot det under varierande höga tryck
All personlig skyddsutrustning, så som andningsskydd, ska enligt gällande förordning märkas tydligt på produkten. Andningsskydd i form av filtrerande halvmasker som skyddar mot fasta och vattenbaserade partiklar ska märkas med;
 1. Tillverkare och varunummer t.ex 3M 8210
 2. Vilken standard samt klass det uppfyller t.ex SS-EN 149+A1:2009, FFP3:2001
 3. CE-märkning och efterföljas av fyra siffror, ex CE0086, det är då godkänt av ett anmält organ i strängaste kategorin III.
På kirurgiska munskydd ställs inte samma krav på märkning. Kirurgiska munskydd skall märkas med CE-märkning enligt direktivet för medicinsk utrustning 93/42 i klass 1, som har de enklaste kraven. CE-märkningen skall endast finnas på förpackningen. CE-märkningen av kirurgiska munskydd åtföljs inte av en sifferkombination och har inte godkännande/registreringsnummer från ett anmält organ.

DIY/Hemmagjorda Munskydd

Låt oss titta på hur olika hushållsartiklar fungerar när det gäller filtereffektivitet och andningsförmåga. För det kan vi hänvisa till en studie från Cambridge University, som avslöjade att ”örngott och 100% bomullst-shirt befanns vara det mest lämpliga hushållsmaterialet för en improviserad ansiktsmask”. material andningsskydd Intressant är att andra föremål som dammsugarpåsar och diskhanddukar visade större filtreringskapacitet, så varför valde inte studien dem? Tyvärr fungerade dessa föremål dåligt i andningsförmågan. En mask är värdelös om du inte kan andas ut ur den.

Immunförsvar

Hur upprätthåller man ett starkt immunförsvar?

Sömn

Få tillräcklig sömn av hög kvalitet. För de flesta betyder ’adekvat’ 7-8 timmar. Det är ingen tillfällighet att ”att bränna ljuset i båda ändar” ökar risken för sjukdom. En litteraturöversikt från 2004 drog slutsatsen att ”sömnbrist har en betydande inverkan på immunsvaret” och ”bör betraktas som en viktig del av immunsystemet”

Träning

Träna regelbundet, men överdriv inte. För att citera en studie från 2007 om motion och immunförsvar – ”måttlig träning verkar ha en skyddande effekt, medan upprepade ansträngningar av ansträngande träning kan leda till immundysfunktion” 5.

Vitamin-D tillskott

 • D-vitamin spelar en nyckelroll i immunfunktionen, och att vara D-vitaminbrist kan göra dig mer mottaglig för infektion6
 • D-vitamin-tillskott skyddar mot akuta luftvägsinfektioner – vilket framgår av denna BMJ-metaanalys som täcker 25 randomiserade kontrollerade studier (11 321 deltagare)

Selen

Medan bevisen kring vitamin D-status och Covid-19-risken blir betydande, skulle jag säga att bevisen kring Selen-status fortfarande är i sin linda. Jag tycker dock att det är värt att titta kort. Före utbrottet fanns det redan bevis för att selenstatus spelar en viktig roll i immunfunktionen. Till exempel:
 • Selenbrist ökade virulens hos RNA-virus såsom coxsackievirus B3 och influensa A89
 • Selenstatus förmedlade också effekter av HIV10, ”epidemisk hemorragisk feber” 11 och hepatit B12

Källor

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/om-sjukdomen-och-smittspridning/smittspridning/munskydd/ https://www.3m.com/