skyddsvästar - Tänk på det här innan du köper

Ett starkt skydd för tuffare situationer
engarde skyddsväst

Engarde Deluxe (Bäst i test)Bäst I Test 2020

Lättviktsvalet! Skottsäker väst - Engarde Deluxe IIIA med bara 1.84kg vikt.

Senast uppdaterad 2022-11-22

Ett starkt skydd för tuffare situationer 

Skyddsväst är den korrekta benämningen på det som i folkmun kallas skottsäker väst. Västens syfte är att skydda den som bär den mot skott från handeldvapen, granatsplitter och i vissa fall attacker med spetsiga föremål som knivar eller mot trubbiga attacker som till exempel slag, sparkar eller trubbiga föremål. 

"Helt ärligt finns det inget som är så skönt som att känna att man i princip är odödlig. Speciellt i dagens samhälle när brott sker dagligen oavsett var man än bor."
Marc Zimmer

Har du testat vår lagliga pepparspray? 

Skyddsväst är vanligt förekommande inom ordningsmakten som ett extra skydd i miljöer där våldsamma situationer kan uppstå. 

Tips: Vi erbjuder nu även personliga överfallslarm 

Man kan dock se att intresset för skyddsvästarna har ökat den sista tiden även för privatpersoner. Detta kan ha med en utveckling präglat av skjutningar och våldsdåd att göra, som rapporteras om allt mer frekvent i media. 

Framför allt finns intresset bland de som befarar att de kan komma att bli angripna med sådant våld som enbart en skyddsväst kan skydda mot. 

Historia om skyddsvästar 

Skyddsvästen är en modern version av antikens rustning. Rustningen var konstruerad efter medeltidens förutsättningar där strid mellan olika parter bekämpades med svärd och andra medeltida vapen.  I takt med att eldvapnen började utvecklas började också rustningen bli opraktiskt då den var tung och klumpig. 

I början på 1600-talet började rustningen moderniseras och en ny version av rygg och bröstskydd togs fram, denna rustning kom sedan att bli känd som harnesk.  En harnesk var avsevärt mer praktiskt än den omoderna klassiska rustningen och ökade bärarens mobilitet och stridsduglighet. 

Harnesken lade grunden till de skyddsvästar som används idag och var smidd i skottsäker stålplåt till skillnad från dess föregångare som var smidd i pansar. 

Skyddsvästens material kom sedan att bli silke som kom att användas av statschefer under första världskriget. 

Först i andra världskriget sattes den moderna skyddsvästen i bruk. Denna bars av besättningen i bombflygen för att skyddas från luftvärnsbeskjutning. 

Materialet kom sedan att moderniseras till nylon. Därefter har dock materialet bytts ut på nytt, då standardmaterialet i dag är kevlar. 

Att tänka på innan du köper skyddsväst 

Var noga med att säkerställa att västen passar ditt ändamål. Det vill säga att du köper en väst baserat på scenariot du vill skydda dig mot. 

Det finns bättre och det finns sämre västar. Så det kan vara en klok ide att betala lite mer för att vara säker på att västen håller en hög kvalitet. Västarnas skydd kan variera procentuellt i sticksäkerhet eller skottsäkerhet. 

Västarna har ett “bäst före datum” med anledning av att fibrerna i västen försämras med tiden. Köp därför en väst som har en lång hållbarhetsgaranti. 

En skyddsväst skyddar enbart din torso – överkroppen och ner till naveln – och därför är alla attacker med kniv eller skjutvapen potentiellt dödliga beroende på var penetreringen sker. För bästa möjliga skydd vill du välja en väst med ett 360-gradigt skydd, som alltså utöver torsons fram- och baksida även skyddar sidorna. 

Västen skyddar inte mot automatvapen som till exempel en AK47 utan i huvudsak mot handeldvapen så som pistoler och knivar. Vissa västhöljen har dock en särskild ficka där man kan placera en så kallad traumaplatta, som även skyddar mot tyngre vapen. 

Vilken är den bästa skottsäkra västen? 

Att välja en skyddsväst kan vara svårt då det finns en rad olika faktorer man bör beakta. Västarnas egenskaper varierar och det gör också de olika scenario man vill skydda sig mot. Därför är det inte alltid enkelt att utnämna en vinnare. Då en väst kan vara betydligt bättre i ett specifikt scenario men sämre lämpad i ett annat. 

Därför vill vi vara tydliga med att klargöra för våra läsare att du alltid ska välja en skyddsväst bäst lämpad för det ändamål du skall bära västen i. En lättare väst gör dig mer mobil och lättrörlig men har samtidigt en lägre säkerhetsklass. Du bör därför göra en avvägning av mobilitet kontra säkerhetsklassning. Välj varsamt och utgå från dig själv och det mest troliga scenario i din yrkesutövning eller din situation som du vill skydda dig mot. 

Med det sagt så har vi noga jämfört marknadens utbud och vårt svar måste bli “Enguard Deluxe IIIA”. Detta eftersom den så förträffligt kombinerar både mobilitet och säkerhet. 

Skyddsvästar från “EnGarde” har ett högt fokus på kvalitet och prestanda då framställningen av denna väst görs med en rad olika och väldigt avancerade material. Västen möter en rad kravspecifikationer och är både vattentät och skyddad mot vind. 

Skillnader på skottsäker väst, kevlarväst och knivväst 

Skyddsvästarna varierar en del i sitt ändamål. Därför är det viktigt att du väljer en väst som passar dig och de eventuella hot som din situation eller yrkesutövning medför. Det finns en rad olika västar att välja bland. Vissa av dem skyddar mot handeldvapen och vissa mot knivar, men det finns också många skyddar mot båda delarna. Kevlar är i huvudsak det material som utgör skyddsvästen.  

Skottsäker väst är egentligen en felaktig benämning men en relativt vanligt utryck i folkmun. Den korrekta benämningen är skyddsväst och beroende på vilken säkerhetsklass västen har går det att avgöra om huruvida den är skottsäker eller inte. Med andra ord är alltså både skottsäker väst, kevlarväst och knivväst alla skyddsvästar med olika säkerhetsklasser. 

Praktiska tips & skötselråd 

Tänk på att skyddsvästar är en förbrukningsvara då materialet i västen har ett bäst före datum. Du ska därför alltid ha koll på hur länge västens hållbarhetsgaranti sträcker sig. Vissa västar har en hållbarhetsgaranti på 5 år medan andra erbjuder 10 år. 

Om västen är förbrukad, det vill säga utsatt för en knivattack, skottlossning eller annan penetrering, så medför detta att västens skydd nu är begränsat. Byt därför ut en använd väst mot en ny. 

Tvätta och rengör västen 

Västöverdraget på din skyddsväst bör inte understiga två stycken. Tvätta överdragen regelbundet i tvättmaskin då implantatet skall hållas rent för att förebygga smuts, vilket försämrar livslängden på västen. Detta är i de flesta fall en förutsättning för att garantin ska täcka enligt utlovad tid. 

Det är alltså endast västens hölje som kan och bör köras i tvättmaskin, inte plattorna innanför. Du bör dock rengöra även plattorna med jämna mellanrum, något du enkelt kan göra med hjälp av en fuktig trasa eller svamp. 

När du ska placera plattorna i höljet igen är det viktigt att de är vända åt rätt håll. Detta då plattorna är särskilt utformade för att minska och skydda mot kulor, eller annan attack, på ett visst sätt. Om plattans baksida är vänd framåt skyddas bäraren inte lika effektivt. 

Förvara västen rätt 

Undvik direkt solljus och all annan form av UV-strålningar då detta försämrar viktiga balistiska egenskaper i västen. Undvik också blekning eller andra kemiska medel då detta också försämrar de fibrer som finns i västen. 

Vid de tillfällen då du inte använder västen är det fördelaktigt att hänga den i en garderob eller lägga den ner i ett skåp. Du vill aldrig vika din väst, eller på annat sätt förvara den i onaturlig position, då dess plattor riskerar att böjas. Plattorna består av flera lager fiber som korsats, vävts och packats ihop för att bli i princip ogenomträngliga. Om de böjs kan de inte återställas igen, och kan då tappa stor del av sin effekt. 

Storleksguide 

En skyddsväst ska vara mobil och kunna förflytta sig med kroppen. För att den ska fungera så bra och smidigt som möjligt är det därför viktigt att välja en väst i rätt storlek. 

Standardlängden på en väst funkar oftast för den som är mellan 165 cm till 182 cm. Så om du är under eller över denna längd är det viktigt att du säkerställer att leverantören kan möta ditt behov. Var därför noga med att se till att storleken passar dig om du är under 165 cm eller över 182 cm. 

Du skall även kontrollera att måtten för bröstvidd samt midja stämmer överens med produktbeskrivningen. För att ta reda på ditt midjemått mäter du din midja, och för att få reda på din bröstvidd mäter du omkretsen kring din överkropp, där bröstet är som störst. 

Så här mäter du 

  • Bröstvidd: Placera måttbanden runt din överkropp där bröstet är allra bredast, det vill säga där det sticker ut mest. Var noga med att måttbanden varken hänger för löst eller är sitter för hårt. Måttbandet skall vara placerat vågrätt runt ryggen. Andas ut och mät. 
  • Midjemått: Mät precis över din navel eller där din midja är allra smalast. Har du precis ätit så avvaktar du i någon timme och andas ut i samband med mätning. 

Här kommer några exempel på storlekar som du kan använda dig av. Dessa är inte universala men böra stämma överens med merparten av marknadens västar. 

 

Small 

Medium 

Large 

X-Large 

XX-Large 

XXX-Large 

Längd 

162-170 

170-176 

176-182 

182-188 

188-196 

196+ 

Bröstvidd 

86-94 

94-100 

100-110 

108-118 

116-126 

124-134 

Midja 

72-86 

82-94 

92-104 

102-114 

110-124 

118-132 

Täckyta framsida 

32 

33-35 

36-38 

39-41 

42-43 

44+ 

Vissa västar använder kardborrband och har därför en justerbar storlek som gör att den passar den breda majoriteten. Väljer du en skyddsväst med kardborreband behöver du därav inte vara lika noga med att välja rätt storlek. Det viktiga är att du kan dra åt banden så till den grad att västen sitter bekvämt och tätt mot din kropp, då det är av yttersta vikt för bästa skydd. 

 

Våra experter har svaren

Vanliga Frågor om Kroppsskydd

Huruvida en skyddsväst är diskret eller inte beror på vilken typ av väst du väljer. Det finns skyddsvästar som är mer eller mindre diskreta. Kom ihåg att oftast är en mindre synlig väst en väst med lägre säkerhetsklass. Västen bör vara anpassad efter de omständigheter som du befinner dig i.

Vikten på en väst varierar beroende på säkerhetsklass och vad för typ av väst du väljer men vanligt förekommande är runt 2 kg för de vanligaste västarna.

I regel ja, men om du planerar ett besök till något land så bör du kolla upp vilka lagar och förordningar som är gällande innan din resa.

Det finns ingen lag som förbjuder privatpersoner att bära skyddsväst. En skyddsväst kan omfattas av “lagen om krigsmateriel” men denna berör enbart  tillverkning, handel, marknadsföring och så vidare och därför inget som berör privatpersoner.

En skyddsväst stoppar i regel enbart handeldvapen och inte högre kaliber så som automatvapen.