Så kan ett VPN göra surfningen säkrare

VPN, eller Virtual Private Network, har blivit allt mer populärt på senare år. Det är ett verktyg som hjälper dig att skydda din personliga information när du surfar. Vanligt är också att det används för att komma åt innehåll på exempelvis streamingtjänster som är förbehållet andra länder än det du surfar ifrån. Med ett VPN kan det nämligen se ut som att man surfar från ett annat land.

I den här texten berättar vi mer om vad det är, hur det funkar och varför det kan vara bra att ha denna tjänst.

Så funkar ett VPN

Ett VPN gör dina data säker genom att kryptera dem. Trafiken krypteras redan innan det kommer till routern. Således kan varken hackare eller IT-admin se din trafik – åtminstone inte genom att granska loggarna i routern. Data skickas sedan till VPN och därefter, från en VPN-server, till målsidan. Målsidan kan till exempel vara en  internetbank eller vad som helst som du brukar surfa på.

De allra flesta hemsidor mäter sin trafik på något sätt. För dem ser det ut som att besökaren kommer från VPN-servern, vilket innebär att din IP-adress förblir privat. Det här spelar kanske ingen roll om du mest läser nyheter eller lyssnar på musik. Däremot, om det handlar om känsliga arbetsmail, eller om du är på internetbanken, är det desto viktigare att skydda sig ordentligt.

Alltså:

  • Målsidan ser serverns plats och IP-adress – inte dig.
  • Ingen kan, åtminstone inte med lätthet, identifiera dig eller din dator eller vad du gör på nätet.
  • Dina data är krypterade, så även om någon vill se vad du gör, så syns enbart det som är krypterat.

Är det lagligt?

Ja, i Sverige är det helt lagligt att använda denna tjänst. Du behöver inte tänka på att få böter eller att du gör något som du inte får. Självklart kan ett VPN användas till brottsliga aktiviteter – men det är då inte tjänsten i sig som är olaglig, utan aktiviteterna.

Det finns däremot ett antal länder i världen där VPN är förbjudet – Kina och Ryssland är två exempel.

Vad kostar det?

Priserna varierar naturligtvis. Det finns gratisversioner som kan användas, men det är bra att komma ihåg att de måste tjäna pengar på något sätt. Det kan till exempel vara att sälja aktivitetsloggar eller information till en tredje part. Därför är det bra att även på de programvaror som är gratis, läsa igenom villkoren för användandet.

Många aktörer erbjuder abonnemang på månads- eller årsbasis. Priset kan vara allt ifrån några tiotals kronor per månad, till någon hundralapp. Billigast brukar det bli om du betalar per år, men det kan vara en god idé att välja månadsbetalning först, för att se att du är nöjd med det.

Gör VPN det långsamt att surfa?

Det beror mycket på vilken aktör du använder dig av. Hastigheten mellan olika VPN-företag kan variera ganska kraftigt. Med de allra snabbaste märker du knappt att du har ett VPN på. Med långsammare aktörer kan det gå trögt att till exempel streama film eller ladda ned stora filer. Jämför gärna innan du köper.

Fler artiklar

lock
Säkerhet

Hur kan man avgöra om en sida är säker?

Idag går det att göra de flesta ärenden över nätet, allt från att handla mat, betala räkningar till att läsa mailen. Därför är det viktigare