Det råder ingen tvekan om att plast länge varit, och fortfarande är, en mycket viktig fråga. Inte minst när det kommer till dess inverkan på oss och vår omgivning. Vid årsskiftet 21/22 introducerades därav striktare regleringar gällande plasten. Dock har den fortfarande större och fler fördelar jämfört med andra förpackningsmaterial, i form av skydd och egenskaper.
Nya regleringar kring engångsplast
Sedan 1 januari 2022 gäller nya regler beträffande användandet av engångsprodukter i plast. För att nå målet med en cirkulär ekonomi i Sverige har Regeringen beslutat att förbjuda vissa produkter som inte har längre livslängd än en användning. Bland dessa produkter finner man sugrör, bestick och tallrikar i plast, samt muggar av frigolit.
Att plocka bort vissa av dessa produkter från marknaden har en fördel då det är sällan de faktiskt återvinns. Däremot finns det vissa områden där plasten har ett stort försprång jämfört med konkurrerande material. Något som bland annat nämns hos inp.se – en småländsk plastproducent med fokus på förpackningar inom livsmedel, medicin och industri.
Idag är det tyvärr endast 10% av plasten som produceras som faktiskt källsorteras och återvinns, vilket sätter en hög press på såväl konsumenter som producenter. Därför krävs det i viss mån hårdare regler kring hur materialet används och till vad. Många av de engångsartiklar som nu förbjudits har bra och hållbara motsvarigheter, men det är inte alltid som papper eller bambu är fördelaktigt.
Plasten i framkant – skyddande egenskaper och miljöpositiva aspekter
Att plasten påverkar miljön negativt är ingen hemlighet, men det beror också helt på ur vilket perspektiv man ser på det. På grund av att stora delar av samhället i såväl Sverige som resterande världen inte tar sitt fulla ansvar skadar vi det vackra naturlivet i skog, mark och hav. Men inom vissa områden är plasten väsentlig.
Livsmedel
Inom livsmedelsindustrin finns det idag inget bättre alternativ till förpackningar än plast. Skälet till detta är att plasten har starkt skyddande egenskaper som gör den motståndskraftig mot fukt och mögel. Något som en kartongförpackning inte håller emot, vilket leder till att den ofta behöver slängas om den blivit kontaminerad av matrester eller smuts.
Som konsument är det dock viktigt att se till att förpackningen man tänkt använda är avsedd för just livsmedel då inte alla plastförpackningar är ämnade för detta område.
Medicin
Av nästan samma skäl har plastförpackningarna även stora fördelar inom den medicinska sektorn. Dels för den är mångsidig, dels för att den kan skydda allt från läkemedel till oss själva. Ett bra exempel på detta har bland annat varit de visir som frekvent använts inom vården eller andra samhällsviktiga tjänster under pandemin.
Tillverkning och frakt
Ser man på plasten ur ett tillverkningssystem är den största nackdelen att det idag krävs enorma mängder icke-förnybara råvaror för att skapa nya produkter. Skulle den största delen av råvaran komma från återvunna plastförpackningar, däremot, hade tillverkningen av nya plastförpackningar varit mer miljövänlig än de produkter som idag tillverkas av papper.
Anledningen? I tillverkningen av plastförpackningar krävs inte lika mycket vatten som vid kartongtillverkning, och likaså den totala energiförbrukningen som ligger mellan 65-88 procent lägre.
Även vid frakt och leveranser kan plastförpackningar vara fördelaktiga. Detta då förpackningarna tenderar att vara mindre, och bättre anpassade för sitt ändamål. Men också för att de är mycket lättare än vad en kartong är i dagsläget. Jämför man en kartong på ca 100 gram väger en likvärdig plastförpackning ungefär en 50-del. Plastförpackningarna tenderar också vara väldigt stöttåliga och kan i de flesta fall återanvändas flera gånger om innan de behöver återvinnas.