vilka länder har jas gripen plan

För att hålla SwedishShield.se kostnadsfritt för dig som besökare förekommer annonser och affiliate-länkar på sidan.

Vilka länder använder JAS Gripen?

Upptäck vilka länder som använder JAS Gripen och vilka som kan bli nästa – från Sverige till Sydafrika och potentiellt Ukraina.

JAS Gripen – ett av Sveriges mest tekniskt avancerade försvarsindustritillverkningar – utvecklades av Saab för att möta mångsidiga operativa behov i både nationella och internationella miljöer. Under åren har flera länder integrerat detta moderna stridsflygplan i sina flygvapen, både för dess tekniska kapacitet och kostnadseffektivitet. I denna artikel guidar vi dig genom vilka nationer som nyttjar JAS Gripen, samt diskuterar aktuella samtal och framtida möjligheter för fler Gripenköp.

Vad är JAS Gripen?

JAS Gripen är en multirole fighter, vilket innebär att planet kan utföra flera typer av uppdrag: jakt (J), attack (A) och spaning (S). Den första generationen, Gripen A/B, togs i tjänst under 1990-talet, medan den senaste versionen, Gripen E/F, är i aktiv utveckling och genomgår leveranser sedan slutet av 2010-talet. Flygplanet kännetecknas av sin:

  • Lätta konstruktion
  • Avancerad avionik och sensorer
  • Hög kostnadseffektivitet jämfört med andra moderna stridsflygplan
  • Anpassningsbarhet till olika typer av försvarssystem

Länder som använder JAS Gripen

Sverige – utvecklingslandet och primär användare

Sverige är nationen bakom JAS Gripen och Försvarsmakten har använt planet i olika versioner sedan lanseringen 1996. Idag opererar Sverige både äldre C/D-modeller och håller på att fasa in den senaste varianten, JAS 39E. Saab är det svenska företaget som står bakom utvecklingen och försäljningen av Gripen globalt.

Brasilien – största köparen av Gripen E

Brasilien har blivit en viktig partner till Saab i Latinamerika och har köpt 36 stycken Gripen E och F. Det brasilianska flygvapnet (Força Aérea Brasileira, FAB) har dessutom samarbetat med Saab för att utveckla en lokal tillverkningskapacitet genom Embraer. Leveranserna pågår för fullt och många av planen förväntas tas i aktiv tjänst före 2025.

Gripens intåg i Brasilien markerar ett viktigt steg för Saab, särskilt på den sydamerikanska kontinenten där JAS Gripen Brasilien symboliserar en teknologisk uppgradering och strategisk förstärkning.

Ungern – NATO-land med Gripen-operation

Ungern är ett av de första NATO-länderna att använda JAS Gripen. Genom ett leasingavtal med Sverige har Ungern opererat Gripen C/D sedan 2006. Ungerska piloter har deltagit i flera gemensamma NATO-övningar och internationella insatser med Gripen flygplan.

Tjeckien – fortsatt användning genom leasing

Tjeckien tecknade ett leasingavtal 2004 för att använda 14 Gripen C/D. Efter flera förhandlingar har landet förlängt avtalet till minst 2027. Gripen är ett viktigt verktyg i det tjeckiska luftförsvaret och används för både nationellt luftrumsskydd och övningar inom NATO-samarbetet. En fördel för Tjeckien har varit flexibiliteten och driftsäkerheten hos Gripen jämfört med andra alternativ.

Thailand – första exportkunden utanför Europa

Thailand köpte i två omgångar totalt 12 Gripen-plan från Sverige mellan 2008 och 2013. Dessa plan ersatte äldre amerikanskt jaktflyg och är idag en central del av det thailändska flygvapnet. Dessutom levererades ett SAAB 340 AEW&C flygspaningssystem för att komplettera Gripen-systemet.

Sydafrika – första afrikanska användaren

Sydafrika har köpt 26 Gripen-plan som en del av en större vapenhandel med Sverige under tidiga 2000-talet. Affären har varit omdebatterad inrikespolitiskt men har tekniskt sett varit ett stort steg för det sydafrikanska flygvapnet. Gripen används idag främst för territoriell bevakning och avancerad luftförsvarsträning.

Möjlig framtida export av JAS Gripen

Colombia – pågående dialog om Gripen-köp

Under 2023 rapporterades det att Brasilien föreslagit ett samarbete med Colombia kring inköp av JAS Gripen. Det rör sig om en potentiell flygplansaffär där även Sverige och Saab är delaktiga i förhandlingarna. Om denna process går i mål skulle JAS Gripen Colombia bli det andra landet i Latinamerika med Gripen-flyg.

Enligt en artikel i Flightglobal har Brasilien uttryckt hopp om att skapa ett regionalt försvarssamarbete med Saab som teknologisk bas. Det spekuleras i att upp till 24 plan kan vara aktuella.

Ukraina – kan komma att få svenska Gripen i framtiden

I takt med det pågående kriget i Ukraina har frågan lyfts om Sverige ska bidra med Gripen-plan till det ukrainska flygvapnet. Diskussioner har förts både inom svensk försvarspolitik och mellan Sverige och partnerländer.

Enligt Defense News är det tydligt att JAS Gripen finns med på listan över flygplan Ukraina vill ha för att modernisera sitt luftförsvar. Än finns inget belut, men JAS Gripen Ukraina kan bli en viktig del i det framtida europeiska stödet till landet.

Vad gör JAS Gripen attraktiv för andra länder?

Att ett flertal länder valt Gripen framför större och dyrare alternativ som F-35 eller Eurofighter handlar om flera faktorer. För det första är Gripen ett kostnadseffektivt plan både vad gäller inköp och drift. Det kräver mindre underhåll och kan operera från enklare baser än många andra moderna plan.

För det andra erbjuder Saab ofta teknologiskt samarbete och möjlighet till delvis lokal produktion – precis som i fallet med Brasilien. Det innebär att länder inte bara köper ett plan, utan även får teknologisk kompetensöverföring.

Sist men inte minst är möjligheten till NATO-interoperabilitet en faktor för flera europeiska länder, särskilt Tjeckien och Ungern.

FAQ

Vanliga frågor om JAS Gripen i världen och vilka länder som använder stridsflygplanet.

Hur många länder använder idag JAS Gripen?

Idag används JAS Gripen operativt av sex länder: Sverige, Brasilien, Ungern, Tjeckien, Thailand och Sydafrika. Förhandlingar pågår eller har nyligen förts med länder såsom Colombia och Ukraina.

Vad skiljer Gripen E från tidigare modeller?

Gripen E är en omfattande teknisk uppgradering jämfört med C/D-versionen. Den har bland annat kraftfullare motor, längre räckvidd, modernare radar (AESA), fler vapenbärare samt förbättrad elektronisk krigföringsförmåga.

Hur står sig Gripen jämfört med F-16 eller F-35?

Gripen är billigare i både inköp och drift än både F-16 och F-35. F-35 har stealth-kapacitet som Gripen inte matchar, men Gripen är mer flexibel i drift och enklare att integrera i blandade försvarsmiljöer, vilket gör det attraktivt för små till medelstora nationer.

Kan Sverige skicka JAS Gripen till Ukraina?

Det är idag obestämt. Diskussioner har förts men inget beslut är ännu taget. Sveriges möjligheter påverkas delvis av behandlings- och utbildningstider, samt behov inom det egna försvaret.

Kommer fler sydamerikanska länder att köpa Gripen?

Det finns tecken på det, särskilt genom initiativ från Brasilien att inkludera Colombia i sitt Gripen-samarbete. Eventuellt kan andra grannländer följa efter, beroende på hur effektiva Gripen-planen visar sig i brasiliansk tjänst.

Innehållsförteckning
Fler inlägg