Att vara självförsörjande på el är att leva off-grid

Åskoväder med blixtar på en mörk natthimmel.

Alla drömmer om att minska sina kostnader, och en del vill ta steget till att bli helt självförsörjande. Ett första steg kan vara att minska på elräkningen genom att bli självförsörjande på el. Men det är ett stort steg att ta, det känns riskabelt att helt lita på egna system och lösningar. Måste man kapa tråden helt?

Bara för att man vill minska på kostnaderna och känna sig mindre beroende av andra betyder inte att man måste avsluta alla andra möjligheter till el. Du bör faktiskt inte ens göra det även om du tror att du kan klara din egen försörjning. Dels kan det vara bra att ha möjligheten att boosta upp systemet med el och det kan också vara en god affär att sälja överbliven el till elbolaget. Vill du lära dig mer om vilket alternativ som kan passa dig så kan du lära dig mer på Solsystem.com.

Vad betyder Off-grid

Grid betyder rutnät på engelska, och i den här kontexten syftar det på att leva frånkopplad från el-, vatten- och avloppsnätet. Att försörja sig själv och att ta hand om det man producerar, alla har olika motiv för att ställa om. Vissa gör det för att de är övertygade om att det kommer att krävas i framtiden och andra är less på alla kostnader och vill hellre jobba mindre åt andra och ha mer tid hemma. Ett starkt motiv är också att det är bättre ur miljösynpunkt.

Helt eller delvis självförsörjande för säkerhets skull

Man måste inte gå helt off-grid på en gång, eller ens ha det som mål. Målet kan vara att känna att man är trygg med att klara av en krissituation. Det kan vara ett längre lokalt elavbrott eller en större katastrof av den ena eller den andra anledningen. Att det händer någon gång då och då på grund av oväder eller olyckor i ställverk är ingen nyhet, trots det är vi ofta dåligt förberedda för ett el-avbrott

Tryggt att klara sig själv

Ett problem med el-avbrott är att man aldrig vet hur länge de kommer vara, det kan därför vara svårt att veta hur man ska förbereda sig för det. Att veta att man kan få värme, vatten och lagad mat trots att det inte finns ström är en stor trygghet. Att kunna tillgodose sig själv och sina närmaste med basbehovet när de officiella trygghetssystemen har fullt upp att hjälpa alla andra är en trygg känsla.

Jämna ut tillgången

En utmaning med solen som energikälla är att produktionen varierar över tiden. Det finns egentligen tre sätt att lösa det problemet på:

  • Att sälja den el som överproduceras till elproducenterna för att sedan köpa tillbaka den när den egenproducerade elen inte räcker till
  • Att spara elen i batterier gör att man kan dra ut på användandet under en längre tid, men det är inte många som satsar på att lagra mer än en veckas el i taget.
  • Att göra av med el när det produceras som mest med solceller, det kan vara med eldriven gräsklippare och en elmoped som får sköta transporten under sommarhalvåret. För att det här ska vara en funktionell idé behöver man komplettera solcellerna med exempelvis vindkraft för att kunna vara helt självförsörjande.

Svarta solpaneler på brunt tak.

Värmesystem när man är off-grid

Även i moderna villor, speciellt på landsbygden, installerar man någon alternativ värmekälla såsom en kamin eller till och med vedspis. Det är inte enbart för mysighetsfaktorn, utan för att man vill gardera sig för ett eventuellt bortfall av el. Att hålla värmen på det sättet kräver dock att man är hemma mer eller mindre hela tiden för att hålla värmen stadig när det är kallt ute.

En vanlig lösning är då att ha en laddningsregulator och batterier som driver en luftvärmepump, men det är inte helt säkert. Det kan vara klokt att ha ett bensindrivet el-aggregat om det skulle krisa rejält. Fusk enligt vissa, smart risktänkande enligt andra – avgör själv.

Fler artiklar

lock
Säkerhet

Hur kan man avgöra om en sida är säker?

Idag går det att göra de flesta ärenden över nätet, allt från att handla mat, betala räkningar till att läsa mailen. Därför är det viktigare