Efterfrågan på försvarsspray tros bara öka under 2020

Förra året gjordes en rad olika undersökningar där unga kvinnor har tillfrågats och det visar tydligt att det råder en stor otrygghet i Sverige. Störst var otryggheten i storstäder som Stockholm och Malmö, framförallt när det kommer till sena nätter och kvällar eller områden som man inte vanligtvis vistas i. Trenden ser ut dessvärre ut att hålla i sig 2020. Många som upplever otrygghet väljer att bära försvarsspray då det medför en ökad trygghetskänsla.

Plegium som tillverkar och säljer försvarssprayer beskriver försäljningen med ord som “exploderat”. Kjell & Company berättade till expressen att de räknade med att sälja 90% mer under augusti än bara 2 månader innan i juni.

våldtäkter och överfallsbrott pekar på en uppåtgående trend går otryggheten hand i hand och folk gör vad de kan för att känna sig tryggare. Därför är det högst sannolikt att försäljningen av produkter som försvarsspray och överfallslarm kommer att se en parabolisk uppgång. 

Polisen varnar dock för att vara noga med att kolla upp försvarssprayer som beställs från utlandet, då det finns en risk att dessa kan vara olagliga i Sverige. Tårgas och pepparsprayer är på båda exempel på försvarsspray som inte är lagliga i Sverige. Eftersom lagstiftningen som berör dessa typer av produkter kan variera, kan en försvarsspray vara laglig i landet man beställer ifrån men olaglig i Sverige.

Polisen tipsar om att kolla på de ingredienserna som finns i försvarsprayerna då det är dessa som avgör huruvida en spray är laglig eller inte. Dock kan du räkna med att försvarssprayer som Swedish Shield säljer alltid är fullt lagliga.

Ämnen som är vanliga i de lagliga sprayerna och därmed tillåtna är exempelvis isopropylalkohol och menthol.

Nedan följer ämnen som är vanligt förekommande i de olagliga sprayerna, vilket innebär att det är olagligt att bära en spray som innehåller någon av följande ämnen:

  • Bromaceton
  • Kloraceton
  • Extrakt av peppar
  • Syntetisk capsaicin
  • Allysotiocyanat
  • Allylisotiocyanat
  • Pelargonsyamorfolid
  • Ortoklorbensylidenmalononitril

 

Otryggheten går även hand i hand med ett minskat förtroende för polismyndigheten och hela rättssystemet då färre brott klaras upp, framförallt våldsbrott som våldtäkter, rån och nu också i allt större grad mord.

Så för dig som går i tankarna att köpa en försvarsspray är du definitivt inte ensam, då försäljningen dessa självförsvarsprodukter är högre än någonsin. Var noga med att beställa en laglig spray från Swedish Shield, annars finns risken att bli dömd för ringa vapenbrott i dom fall där innehållet i sprayen är olagligt.

Fler artiklar

lock
okategoriserat

Hur kan man avgöra om en sida är säker?

Idag går det att göra de flesta ärenden över nätet, allt från att handla mat, betala räkningar till att läsa mailen. Därför är det viktigare