Fördelar och nackdelar med VPN

Många väljer att skaffa en VPN-tjänst. Men finns det bara fördelar med att skaffa en VPN, och inga nackdelar? Sanningen är att det finns såväl fördelar som nackdelar med att köpa en VPN-tjänst, och de viktigaste av dessa berättar vi mer om nedan.

Tips: Om du inte redan vet hur en VPN fungerar, läs gärna VPNBasens guide om vad en VPN är.

5 fördelar med att skaffa en VPN-tjänst

 1. Du blir anonym på nätet.
 2. Det finns bra VPN-appar oavsett vilken enhet du har.
 3. Du kan låsa upp utländska tv-plattformar i Sverige.
 4. Du kan låsa upp svenska tv-plattformar i utlandet.
 5. Du kan få en snabbare internetuppkoppling.

Nedan pratar vi mer om de fördelar som precis nämnts i större detalj.

 1. Du blir anonym på internet

VPN-tjänsterna döljer din riktiga IP-adress, det vill säga din personliga identifierare på nätet, och ersätter den mot en dold IP-adress. Det medför att du blir anonym på nätet, så att inga internetoperatörer och/eller företag kan spionera på dig.

I Sverige har bland annat Polisen, Tullen och Skatteverket rätt att begära ut vilka uppgifter de vill om dig, oavsett om du är misstänkt för ett brott eller inte. Detta enligt de regler som finns angivna i Lagen om elektronisk kommunikation.

Tips: Läs gärna mer om Lagen om elektronisk kommunikation på riksdagens webbsida.

 1. Du kan garanterat ha en VPN på din enhet

I princip alla VPN-tjänster erbjuder begripliga applikationer för iOS, Android, Mac, Windows och Linux. Om din enhet är mer än 10 år gammal kan det bli svårt att installera en VPN på grund av de prestandakrav som tillämpas. Men som tumregel kan du alltid installera en VPN på samtliga av dina enheter.

 1. Du kan titta på amerikanska Netflix och BBC iPlayer

Med en VPN kan du lura systemet, alltså låsa upp utländska tv-plattformar som ofta har bättre utbud än svenska tv-plattformar. Amerikanska Netflix och brittiska BBC iPlayer är två tjänster som är populära att överlista med en VPN-tjänst.

BBC iPlayer sänder många unika tv-serier, filmer och sportevent som inte visas i Sverige. Amerikanska Netflix erbjuder i sin tur ett cirka 3 gånger så stort bibliotek jämfört med det svenska Netflix-biblioteket.

 1. Du kan titta på svensk tv utomlands

SVT Play, Viaplay, Viafree och TV4 Play är 4 svenska streamingtjänster som måste låsa in stora delar eller hela sitt innehåll till Sverige. Detta då de köper in sitt material av produktionsbolag som delat in världen i en massa olika regioner för att kunna tjäna mer pengar.

Men även här kan du lura systemet med en VPN-tjänst. Du kan alltså välja att koppla upp dig mot en svensk VPN-server. När du gjort det tror alla svenska tv-plattformar att du befinner dig i Sverige, och väljer därför att släppa in dig.

 1. Du kan få en snabbare uppkoppling

Många internetoperatörer väljer att begränsa hastigheten för sina kunder under ”peak”-tider. Alltså vid tidpunkter då många surfar på samma gång, såsom på helger och kvällar. Det medför att tjänster som Netflix och SVT Play kan hacka, trots att du har en jättesnabb uppkoppling på pappret.

Med en VPN ser inte din internetoperatör vad du gör, och de kan därför inte begränsa din internethastighet på detaljnivå.

5 nackdelar med att skaffa en VPN-tjänst

 1. VPN-tjänster är inga heltäckande säkerhetslösningar.
 2. Vissa VPN-tjänster klarar inte av att låsa upp webbsidor och tv-plattformar.
 3. Gratis-VPN-tjänsterna är osäkra.
 4. Det är i regel krångligt att installera en VPN i routern.
 5. Din internetuppkoppling kan bli långsammare.

Nedan berättar vi mer om de nackdelar vi precis nämnde i större detalj.

Läs mer: Så fungerar SSL-certifikat

 1. Du är inte 100 % säker bara för att du har en VPN

Även om du är anonym men en VPN är du inte skyddad mot saker som nätfiskeattacker och hackare som vill installera opålitliga program på din enhet. Du måste alltså fortfarande använda ditt sunda förnuft på internet, även om du har en VPN-tjänst.

 1. Det är svårt att låsa upp tv-plattformar

Alla VPN-tjänster klarar inte av att låsa upp alla tv-plattformar. Det är bara de bästa VPN-tjänsterna som kan knäcka tv-plattformarnas motåtgärder.

 1. VPN-tjänster som är gratis är opålitliga

VPN-tjänster som du inte behöver betala några pengar för tjänar pengar i vilket fall. Men inte via månadsavgifter. De är ju faktiskt gratis trots allt. Gratis-VPN-tjänsterna tjänar pengar genom att sälja din webbhistorik till högstbjudande, i regel skumma reklambolag.

Det är inte heller ovanligt att VPN-tjänster som är gratis innehåller såväl virus som spionprogram.

 1. Det är inte helt enkelt att installera en VPN i routern

Genom att installera en VPN-tjänst i routern kan du skydda alla enheter på en och samma gång. Men det är inte helt enkelt att installera en VPN i routern, för då krävs i regel nätverkskunskaper inom normalgraden eller bättre.

 1. Din internetuppkoppling kan saktas ner

Din internetuppkoppling kan bli snabbare, det har vi redan pratat om. Men den kan även bli långsammare. Detta då alla VPN-tjänster använder sig av krypteringsprotokoll som kan påverka din internethastighet i olika omfattningar. Det VPN-protokoll som påverkar din internethastighet i minst utsträckning, om ens över huvud taget är WireGuard.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fler artiklar

lock
okategoriserat

Hur kan man avgöra om en sida är säker?

Idag går det att göra de flesta ärenden över nätet, allt från att handla mat, betala räkningar till att läsa mailen. Därför är det viktigare