Låt mobilen vara ett komplement för din säkerhet

 

Här på Swedish Shield tipsar vi om flera olika sätt att skydda sig genom såväl olika produkter som tjänster. Det kan röra sig om allt från personskydd till hur du skyddar dig på bästa sätt online och ökar säkerheten för dig i det vardagliga livet. Men även din mobil kan agera som ett komplement till detta.

 

Idag finns mängder av olika mobiler på marknaden från stora och mindre företag, med eller utan finesser och tillbehör som exempelvis Samsung Galaxy S22 skal. Men varför, och främst hur, kan en mobil öka säkerheten för dig som privatperson? Faktum är att det finns en del bra svar på dessa frågor.

 

Idag finns det mängder av olika överfallslarm designade att tjuta högt och göra mycket väsen av sig. Tanken är att en eventuell överfallare ska ta till flykten när uppmärksamheten blir för stor. Men vad händer då om ingen finns i närheten?

Mobilen berättar var du finns

Det finns flera appar till dagens mobiler som erbjuder överfallsskydd. Dessa appars största svaghet är inte att de tjuter högt. I det avseendet ligger de i lä till de mer klassiska överfallslarmen. Däremot går det att i stället nyttja de flera smarta funktioner som redan finns i telefonen. Den ena är telefonens adressbok och den andra är telefonens GPS.

 

När du aktiverar en sådan app skickas automatiskt ett meddelande till en rad utvalda vänner som dels berättar att du är i fara, dels berättar exakt var du befinner dig. Så även om du skulle befinna dig utom hörhåll från någon som kan höra ditt larm får dina vänner ändå veta vad som är på gång och kan agera.

Vilken mobil ska man välja?

Det behöver givetvis inte vara just en specifik mobil, men det kan vara vart att se över vilka finesser din mobil har, samt vilka appar som är kompatibla med den. Exempelvis kan det vara bra att investera i en mobil som både är kompakt och har god prestanda samt batteritid. Detta eftersom det gör det möjligt att hålla i gång såväl GPS som appar samtidigt som man vet att batteriet håller länge. Fördelen med att mobilen är kompakt är att telefonen blir lätt att få fram eller hålla i handen när du går där du känner dig otrygg.

Väktare kommer när du släpper din telefon

Förutom att det finns appar som delar din position med familj och vänner, finns även sådana som aktiveras genom att du håller ditt finger mot ett ställe på displayen. När du sedan släpper – av någon orsak – går larmet hos den närmsta av de 6000 väktare som är anslutna till appen. Så länge du inte slår in din pinkod kommer en väktare att vara på plats så fort det är möjligt.

Fler artiklar

lock
okategoriserat

Hur kan man avgöra om en sida är säker?

Idag går det att göra de flesta ärenden över nätet, allt från att handla mat, betala räkningar till att läsa mailen. Därför är det viktigare