Propaganda – Vad det är, hur det används och varför

Propaganda

Propaganda, med härkomst från det latinska ordet propagare (utvidga) är en form av kommunikation som syftar till att påverka en persons syn på ett ämne eller en idé. Främst har propaganda använts i politiska kampanjer och skett igenom olika medier som film, radio, tidningar och mycket mer. Syftet med propaganda är att skapa ett positivt eller negativt intryck av en viss idé eller produkt, och få människor att agera i enlighet med det.

 

Hur och varför används propaganda?

Som nämnt används propaganda för att påverka en grupp eller befolkning att anta eller stödja en viss åsikt, idé eller handling. Propaganda kan användas av regeringar, politiska partier, organisationer, företag och andra grupper för att påverka allmänheten och skapa en positiv eller negativ uppfattning av en viss fråga, person eller organisation.

 

Det finns olika sätt som propagandan kan ta sin form, och kan exempelvis vara genom:

 

  • Politiska kampanjer
  • Krigspropaganda
  • Religiös propaganda
  • Social propaganda

 

Historiskt sett har de mest framträdande formerna varit krigspropaganda eller vid diverse politiska kampanjer. Några av de mest kända exemplen finns att hitta från andra världskriget, där propaganda användes flitigt för att skapa en positiv bild av det nazistiska partiet i Tyskland, och demonisera andra folkgrupper och minoriteter. Men det är inte bara i Tyskland propagandan kunde ses tydligt – även de andra axelmakterna och de allierade använde propaganda som ett sätt att övertyga allmänheten om rättfärdigheten av sina respektive krigsinsatser.

 

Propaganda i den digitala världen: Deepfake, riktade annonser och bottar

Med den stora ökningen av användningen av internet är propaganda heller inget okänt fenomen idag. Sociala medier och andra digitala plattformar kan användas för att sprida falska nyheter, desinformation och hat, och propaganda i den digitala världen kan ta form av botkonton (konton som styrs av en bot men utger sig för att vara mänsklig), deepfake-videor, riktade annonser och mycket mer.

 

Denna typ av propaganda sprids snabbt och effektivt över hela världen, och det är svårt att kontrollera och reglera allt som publiceras. Något som kan påverka människors uppfattning av en viss fråga eller situation. Detta gör det även lätt för cyberkriminella att använda propaganda för att sprida malware och andra skadliga program som kan orsaka allvarliga problem inom cybersäkerhet.

 

För att skydda dig själv i den digitala världen är det viktigt att vara medveten om vilken information du tar emot. Var kritisk till all information som du ser på nätet, och försök att skilja mellan sanning och falskhet. Var också försiktig med vad du laddar ner och öppnar på din dator eller telefon, och använd en antivirusprogramvara för att skydda dig mot skadliga program.

 

Risker med desinformation

Anledningen till att man som närvarande i digitala miljöer behöver ta till vissa försiktighetsåtgärder, är på grund av de risker som kan orsakas av desinformation. Bland annat kan spridning av felaktig information och fakta utan grund skapa hat mot individer eller folkgrupper, eller konflikter som kan vara svåra att lösa.

 

En annan risk med desinformation är att det kan underminera demokratiska processer. Genom att sprida falska nyheter kan väljare manipuleras att rösta på ett visst sätt eller att tappa förtroende. Därtill finns även hälsomässiga konsekvenser i de fall som falsk eller inkorrekt medicinsk information delas, vilket kan leda till att människor använder ineffektiva eller farliga behandlingar.

 

Av den anledningen är det viktigt att vara källkritisk, för att minska spridningen av information som innehåller lite, eller ingen, sanning. Detta gäller särskilt i den digitala världen där spridningen av desinformation idag är både snabb och enkel.

 

Slutord

Sammanfattningsvis är propaganda en form av kommunikation som syftar till att påverka synen på ett ämne eller en idé genom olika medier. Propaganda kan vara skadlig och sprida falsk information, vilket kan skapa hat, konflikter och underminera demokratiska processer. Det är därför viktigt att vara kritisk till all information som man ser på nätet och försöka skilja mellan vad som är sant och falskt, samt att vara försiktig med vad man laddar ner och öppnar på sin dator eller telefon.

Fler artiklar

lock
Säkerhet

Hur kan man avgöra om en sida är säker?

Idag går det att göra de flesta ärenden över nätet, allt från att handla mat, betala räkningar till att läsa mailen. Därför är det viktigare