Så säkrar du ditt hem fysiskt och digitalt

sakerhet-i-hemmet

Sajten byggahus.se publicerade nyligen ett inlägg med rubriken “18 steg till ett maximalt inbrottssäkert hus” där de delade med sig av sina bästa tips för husägare att förhindra inbrott.

Enligt säkerhetskonsulten Martin Persson som arbetar som säkerhetskonsult vid säkerhetsföretaget Protecto räcker det inte endast med att ha ett dugligt lås i ytterdörren med hakregel som låser bra i dörrkarmens slutbleck om karmen exempelvis är klent dimensionerad. Då går det enkelt att bryta sig in med verktyg som en kofot. Dessutom menar Persson att man ska tänka över helheten som att ha ett lås av högsta kvalitet, samarbeta med grannar för att hålla uppsyn över varandras hus och investera i en gallergrind innanför ytterdörren.

I ljuset av detta inlägg tänkte vi skjuta till med våra bästa tips för hur du säkrar ditt hem både fysiskt och digitalt.

IT-säkerhet

När man tänker på säkerhet i hemmet är det lätt att fokusera på yttre faktorer som lås, gallergrindar och utomhusbelysning. Faktum är dock att IT-säkerhet är minst lika viktigt, om inte viktigare, som att skydda vår fysiska egendom. De flesta av oss använder sådana anordningar för många av våra dagliga göromål. Såsom arbetsuppgifter, banköverföringar och ekonomisk planering, men även för att få tillgång till olika underhållningsalternativ såsom en första kostnadsfri månad av filmer och serier på HBO Nordic, en 14 dagars lång prövoperiod av ljudböcker på Storytel eller free spins av online slots på PokerStars Casino.

Glöm därför inte bort att förvara dina digitala anordningar som smartphones, surfplattor och bärbara datorer på platser i hemmet där de inte exponeras för fukt, hög värme eller stark belysning. Se därutöver till att säkra dessa anordningar med säkra lösenord och kryptera viktiga och känsliga dokument på hårddisken.

Lägg avslutningsvis till tvåfaktorsverifiering för dina konton på sociala medier, lagrings- och betalningskonton. Detta innebär ett extra skydd för kontot ifall olyckan skulle vara framme och ditt/dina lösenord skulle hamna i orätta händer.

Belysning och kassaskåp

När det gäller åtgärder för att säkra ditt hem och dina personliga ägodelar rent fysiskt är belysning A och O, i synnerhet om du bor i ett fristående hus i exempelvis ett villaområde eller i ett mer isolerat område utan grannar i närheten.

Enligt ordspråket är det tillfället som gör tjuven vilket innebär att du bör göra ditt bästa för att inte ge potentiella tjuvar möjlighet att verka i mörker. Detta genom att skaffa utomhusbelysning runt huset, förslagsvis med så kallad rörelsesensor, så att lampor automatiskt tänds om någon uppehåller sig eller rör sig runt ditt hus.

Synlighet är grundläggande i sammanhanget – ju mer synlig en tjuv är när han eller hon bryter sig in desto mer avskräckande ter sig planerade inbrottsförsök och det är enklare för personen i fråga att upptäckas. Har du värdepapper, arvegods i form av dyrbara smycken eller annat lösöre av värde kan det vara klokt att investera i ett brandsäkert och stöldskyddat kassaskåp. Så länge skåpet är tillräckligt robust för att en tjuv inte ska kunna bära med sig det är det en god försäkring för att slippa bli av med familjeklenoder och annat av värde vid brand eller när olyckan är framme.

Rätt försäkring

Ibland vidtar man samtliga tänkbara säkerhetsåtgärder för att säkra sitt hem enligt konstens alla regler men så är olyckan ändå framme. Oavsett hur bra belysning och lås man än har och hur duktig man än är på att förvara viktiga dokument i externa hårddiskar kan man ha otur och då är det viktigt att ha rätt försäkring.

Oavsett om du bor i hus eller lägenhet är det därför viktigt att se över och köpa en bra, grundläggande hemförsäkring som täcker det mest essentiella. Därutöver kan du investera i en allriskförsäkring (även kallad drulleförsäkring) som gäller när man råkar ut för något som ens sedvanliga boendeförsäkring inte täcker. Klassiska exempel är när man tappar mobilen i badet eller glömmer plånboken på bussen. Drulleförsäkringen hjälper dig med ersättning vid plötsliga och oförutsedda händelser där otur är gemensam nämnare.

Fler artiklar

lock
okategoriserat

Hur kan man avgöra om en sida är säker?

Idag går det att göra de flesta ärenden över nätet, allt från att handla mat, betala räkningar till att läsa mailen. Därför är det viktigare