Bakgrunden till Saab J35 Draken
Under 1950-talets kalla krig hade Sverige ett starkt behov av ett modernt och snabbt jaktflygplan som kunde möta hot från möjliga fientliga aktörer. Sverige, som var militärt alliansfritt, behövde utveckla en inhemskt producerad lösning. Detta ledde till skapandet av Saab J35 Draken, ett flygplan som vid sin debut var teknologiskt avancerat och även först i världen att använda en dubbel deltaformad vinge i aktiv tjänst.
Saab, Svenska Aeroplan Aktiebolaget, fick uppdraget av Flygvapnet att konstruera ett jaktflygplan som kunde uppnå en toppfart av minst Mach 2 och samtidigt vara kapabel att operera från mindre vägbaser – en central del i Sveriges försvarsstrategi. Resultatet blev Draken, som flög för första gången 1955 och togs i tjänst från 1960.
Design och teknologi i Saab J35 Draken
En av de mest kännetecknande aspekterna av draken flygplan är dess unika dubbeldeltavinge. Denna vingkonfiguration gav både goda lyft- och hastighetsegenskaper – avgörande i ett jaktflygplan. Formen gjorde det även möjligt att hantera höga anfallsvinklar och manövrera effektivt i strid.
Flygplanet var designat för att uppfylla flera roller med tiden, däribland avlyssningsjakt, spaning och markattack. Några teknologiska egenskaper som utmärkte Draken:
- Dubbeldeltavinge – först i världen i brukbar tjänst
- En motor – RM6C turbojet, en licensversion av Rolls-Royce Avon
- Flygkropp i metall för att hantera höghastighetsflygningar i Mach 2-område
- Automatiska stabiliseringssystem för att underlätta vid höga hastigheter
Totalt producerades ungefär 650 exemplar av draken flygplanet i olika versioner och den exporterades också till andra länder som Österrike, Finland och Danmark.
Tjänstgöring i Sverige och internationellt
Saab J35 Draken var i tjänst i det svenska Flygvapnet mellan 1960 och fram till mitten av 1990-talet, då det till slut ersattes av Viggen-systemet. Under sin aktiva tjänstgöring användes Draken av många flottiljer i Sverige, främst F10 Ängelholm, F16 Uppsala och F21 i Luleå.
Internationellt sett gjorde Draken även intryck. Bland annat användes det av:
- Danmark: Jakt- och träningsuppgifter från 1970-talet och fram till 1993
- Finland: Infört i tjänst 1972 och pensionerades på 2000-talet
- Österrike: Sista användarna av Draken, pensionerade det så sent som 2005
Flygplanets tillförlitlighet och robusthet gjorde det omtyckt av piloter och teknisk personal. Flera exempel finns bevarade på museum, inte minst på Flygvapenmuseum i Linköping.
J35 Draken olyckor genom åren
Trots sin framgångsrika karriär var Saab J35 Draken inte utan olyckor – något som är vanligt för militära höghastighetsflygplan. Den teknologiska nivån under 1960- och 1970-talet innebar en rätt omfattande olycksstatistik under första åren av flygning. Enligt Sveriges Radio rapporterades över 170 olyckor med Draken under Flygvapnets användning, där flera olyckor resulterade i dödsfall.
Draken var ett avancerat flygplan, men krävde hög teknisk förståelse och fokus under flygning. Det var särskilt i samband med start och landning som många olyckor inträffade – flygplanets utformning och den höga fart som krävdes för att lyfta kunde bli kritisk vid minsta tekniska felbedömning eller motorproblem.
Under årtiondenas gång förbättrades både utbildning, underhåll och teknik – resulterande i att olyckorna minskade markant jämfört med 1960-talets nivåer. I dag diskuteras dessa händelser främst ur ett historiskt och säkerhetsmässigt perspektiv, där Flygvapnets interna analyser bidragit till nutidens flygsäkerhetsrutiner.
FAQ
Vanliga frågor om Saab J35 Draken.
Varför kallas flygplanet för “Draken”?
Namnet “Draken” (draken på svenska) kommer från den unika vingeformen som påminner om en drake. Dessutom passade det kraftfulla namnet väl med flygplanets syfte som avskräckande snabb jaktmaskin.
Finns det några Saab J35 Draken kvar som används?
I dag används inga Draken i aktiv militärtjänst längre. De har pensionerats i alla länder. Däremot finns fungerande exemplar kvar för utställningar och uppvisningsflygningar, exempelvis hos föreningar och museer såsom Svensk Flyghistorisk Förening.
Hur presterade J35 Draken i jämförelse med andra jaktflyg på 1960-talet?
Draken kunde mäta sig mycket väl med samtida jaktflygplan som amerikanska F-100 Super Sabre och sovjetiska MiG-21 under 1960-talet. Dess höga hastighet, kraftfulla motor och unika utformning stack ut internationellt.
Vad ersatte Draken i Flygvapnet?
J35 Draken ersattes gradvis av Saab JA 37 Viggen under 1980- och 1990-talet. Viggen erbjöd en ny teknologisk nivå och kunde fylla ännu fler operativa roller och var bättre rustat för modern krigföring.
Har några av Drakens delar återanvänts i andra flygplan?
Nej, Draken var ett specialdesignat flygplan och efterföljande svenska flygplan som Saab 37 Viggen och JAS 39 Gripen har byggts med helt ny teknik och filosofi. Dock byggde många av utvecklingserfarenheterna från Draken vidare på svensk flygkompetens.