Säkerhet på golfbanan

Pay and Play golf

Det är troligtvis ingen som har missat hur populärt golfandet är under sommarhalvåret. Allt fler tar grönt kort och ger sig ut på banan för att träna upp kunskaper och teknik. Men med fler golfare på banorna ökar också riskerna för olyckor. Det finns några viktiga saker att tänka på under golfrundan för att göra den så säker som möjligt, både för dig, andra spelare och personal.

Säkert spel för alla

Som nybörjare kan man kanske undra varför det är så viktigt att tillämpa regler för säkerhet på golfbanan och varför man inte bara kan gå dit och utöva sporten som den är tänkt från början – för nöjets skull. Men allvarliga skador kan alltid ske på en golfbana, så för att göra golfspelandet så riskfritt och tryggt som möjligt behöver en del säkerhetsrutiner tillämpas.

Reglerna gäller oavsett om det är en vanlig golfbana som kräver medlemskap eller en golfbana för så kallad pay and play golf, alltså där du kan spela utan grönt kort. Spelare utan grönt kort har inte gått utbildningen där det ingår att lära sig hur man spelar golf på ett säkert sätt, så det är extra viktigt för dem att ta del av dessa säkerhetsrutiner. Det är även upp till golfklubben att förmedla vilka rutiner som gäller på banan i fråga.

Säkerhetsregler på golfbanan

Det finns en enkel grundregel på golfbanan, vilket är att aldrig slå om du riskerar att din golfboll eller golfklubba träffar någon. Du som spelare har alltså ansvar för att din golfboll eller golfklubba inte ska skada någon annan. Några handfasta spelrutiner för att förhindra detta är:

  • Se till att spelpartiet framför ditt är utom räckhåll när du ska slå ut.
  • Kontrollera att ingen befinner sig inom räckhåll för din sving.
  • Ropa ”Fore” för att minska risk att golfbollen ska träffa någon.
  • Om golfbollens landningsområde är utom synhåll, be någon i ditt spelparti gå fram och signalera när du kan slå.

Golfbanan är en plats som kräver kontinuerligt underhåll och skötsel, vilket ansvaras av golfklubbens anställda. Även dessa ska garanteras säkerhet på sin arbetsplats, inte bara från arbetsgivaren utan från spelarna också. Bra att känna till för att göra golfbanan trygg för personalen är att de alltid har företräde på golfbanan och driving-rangen. Om personalen befinner sig på banan har du som spelare också en skyldighet att invänta klartecken från personalen innan du kan fortsätta spela.

På de flesta golfbanorna i Sverige gäller Allemansrätten, som innebär att alla människor har rätt att vistas på privat mark i naturen. Detta medför att människor som inte har som syfte att spela golf kan befinna sig på banan. En viktig säkerhetsåtgärd för detta är att golfbanorna bör placera ut tydliga skyltar på lämpliga platser som informerar fotgängare att det kan vara riskfyllt att befinna sig på området.

Risker på golfbanan

Trots de implementerade rutinerna för säker golf som de allra flesta följer försvinner inte riskerna, utan farliga händelser kan ske ändå. En spelare som inte följer regler kan få en varning eller till och med bli avstängda från golfklubben. Om en olycka skulle inträffa kan ett första steg vara att prata med personen som orsakade olyckan eller personen som blev utsatt för farligt spel. Kom ihåg att alla olyckor och tillbud ska rapporteras till golfklubben.

Golfbanan och driving-rangen är platser där det finns både erfarna och oerfarna golfare, vilket ökar risken för olyckor och skador. Ovana spelare utan grönt kort kan ha sämre koll på vad som bör tas hänsyn till på en golfbana. Här är det viktigt för golfklubben att se till att det finns rätt förutsättningar för alla spelare att hålla sig informerade om regler och rutiner.

Sammanfattning

Som golfspelare har du alltid ett ansvar för att din golfboll eller klubba inte skadar någon annan. För att golfandet ska kunna ske på ett så säkert och riskfritt sätt som möjligt krävs ett gott samspel mellan alla aktörer på golfanläggningen med hänsyn till spelare, personal och allmänheten.

Fler artiklar

lock
okategoriserat

Hur kan man avgöra om en sida är säker?

Idag går det att göra de flesta ärenden över nätet, allt från att handla mat, betala räkningar till att läsa mailen. Därför är det viktigare