Säkerhetsväst ridning – vilken är bäst?

Väst

För många ryttare är säkerhetsväst idag lika självklart som hjälm. Ridsporten har länge varit populär i Sverige och i takt med att allt mer fokus hamnat på säkerhetsfrågor har utbudet av olika skyddsvästar anpassade till sporten också ökat. Det innebär att du som håller på med ridning har många alternativ att välja mellan. Komforten på en vanlig ridväst har också förbättrats betydligt med åren.

 

Men modellerna skiljer sig åt, liksom prisklasserna. Frågan är om dyrast är bäst? Vilken säkerhetsväst till ridning ska man egentligen köpa? I den här guiden får du information om olika säkerhetsvästar för ryttare, varför det är viktigt att alltid bära en när du rider och hur du kan tänka när du ska köpa en ny säkerhetsväst.

 

Varför ska man ha ridväst?

Svaret är lika enkelt som varför man ska ha hjälp på sig när man rider. Det är ett livsviktigt skydd om olyckan skulle vara framme. Hästar är flyktdjur som kan reagera skarpt på plötsliga ljud eller rörelser. Varje år söker runt 13 000 personer vård på akuten efter skador i samband med hantering av hästar eller ridning, enligt siffror från Konsumentverket. Säkerhetsvästen skyddar både bröstkorgen och ryggen och förebygger risken för allvarliga skador.

 

En ridväst, som är ett annat namn på säkerhetsväst för ryttare, skyddar dig bland annat ifall du skulle trilla av hästen. Utöver skyddet vid fall så dämpar säkerhetsvästen också slag från hästsparkar. Västen hjälper till att minska risken för inre skador, till exempel brutna revben och skador på ryggraden.

 

Hur ska västen sitta?

En del avstår från att ha säkerhetsväst på grund av att de inte tycker att det är bekvämt. Men en säkerhetsväst i rätt modell och storlek, som sitter korrekt, ska inte trycka eller kännas obekväm på kroppen. Det är viktigt att välja rätt storlek och att bära västen nära kroppen, helst med endast en tunn tröja under. Jackor och tjockare tröjor ska bäras utanpå västen.

 

Västen ska inte hindra dig i dina rörelser, men täcka bröst- och nyckelben. Framsidan ska sträcka sig ett par centimeter under dina nedersta revben och västens baksida ska täcka området mellan nedre delen av nacken och några centimeter över svanskotan.

 

Krav på säkerhetsväst och godkända säkerhetsvästar

Det är krav för alla ryttare under 18 år att ha godkänd säkerhetsväst vid hopptävling samt fälttävlans terrängprov. För att säkerhetsvästen ska vara tävlingsgodkänd måste den, enligt lag, vara CE-märkt och ha nivå 3 med beteckningen EN 13158. De flesta västar som säljs har denna klassificering, men dubbelkolla alltid att det finns CE-märkning och att västen gärna är nivå 3.

 

Säkerhetsväst ridning bäst i test 2023

Vilken säkerhetsväst är bäst i test 2023? Den bästa ridvästen kan vara olika beroende på vad ens kroppsform och preferenser. Det viktiga är att produkten är CE-märkt och att den känns bekväm på kroppen, samt sitter rätt. Då ökar chansen för att du ska vilja ha den på dig! Att du faktiskt bär västen vid ridning och även vid annan hästhantering är i slutändan det viktigaste för att skydda dig.

 

Oavsett om du söker efter säkerhetsväst dam, säkerhetsväst barn eller herr så finns det flera omtyckta modeller på marknaden. Några av de mest populära och bästa säkerhetsvästarna för ridning är:

 

 • Komperdell säkerhetsväst
 • Jacson säkerhetsväst
 • Riders company säkerhetsväst
 • Hansbo säkerhetsväst
 • Smidig säkerhetsväst
 • Racesafe säkerhetsväst
 • Airowear
 • Equipage

 

Upplåsbar säkerhetsväst ridning

Det vanligaste är att ridvästar är vadderade för att på så sätt lindra stötar från sparkar och fall. Men det finns även säkerhetsvästar som är uppblåsbara. Likt en Hövding hjälm blåser upp sig när man ramlar så utlöser sig västen snabbt för att ge bästa skydd. Fördelen med denna modell är att den är smidigare och inte lika varm som en traditionell säkerhetsväst. Nackdelen är att luftbehållaren måste bytas ut efter varje fall.

 

Tips när du ska köpa säkerhetsväst ridning

Avslutningsvis har vi samlat några tips som är bra att tänka på när du ska köpa ny säkerhetsväst:

 • Köp rätt storlek. Om den är till barn, köp inte en väst som barnet kan växa i utan som passar i nuläget.
 • Kolla så att ridvästen har CE-märkning och säkerhetsklass 3.
 • Prova västen först, gärna sittande. Den ska vara bekväm och gå att spänna åt tillräckligt. Du ska få plats med en tunn tröja under, men tjocka kläder ska bäras utanpå västen.
 • Se till att säkerhetsvästen inte är för lång i ryggen. Den ska inte tryckas upp i nacken eller stöta emot sadelns bakvalv.

 

Vanliga frågor om säkerhetsväst ridning

 

Vilken storlek på ridväst?

Mät kroppen och använd storlekstabeller för att hitta rätt storlek när du beställer på nätet. Om du är i butik så prova västen och se till att den sitter bekvämt samt tight på kroppen. Ta hjälp av en butiksanställd ifall du är tveksam.

 

Hur tvättar jag säkerhetsvästen?

Undvik maskintvätt. Använd en fuktig trasa eller svamp samt milt rengöringsmedel vid behov.

 

Vilken ridväst är bäst?

Det beror på ens preferenser, men en säker ridväst är CE-märkt och har säkerhetsklass 3.

 

Måste man ha säkerhetsväst för ridning?

Den är ett lagkrav för ryttare under 18 år vid hopptävlingar och fälttävlan. Sedan 2012 är det också ett måste inom travsporten att ha säkerhetsväst på travbanor vid körning. Även om den inte är ett lagkrav för vuxna ryttare rekommenderar vi starkt att använda säkerhetsväst vid ridning för att skydda dig vid eventuella olyckor.

Fler artiklar

lock
okategoriserat

Hur kan man avgöra om en sida är säker?

Idag går det att göra de flesta ärenden över nätet, allt från att handla mat, betala räkningar till att läsa mailen. Därför är det viktigare