Självförsvar (En Komplett Guide)

Vad klassas som självförsvar?

Självförsvar innebär att man försvarar sig själv eller sin egendom. Det behöver inte nödvändigtvis att man försvarar sig mot fysiskt våld det går också att försvara sig verbalt då detta också faller inom ramen för självförsvar.

Men i regel så är det fysisk våld de flesta syftar på när de använder begreppet självförsvar.

Det finns också en rad olika kampsporter som förknippas med självförsvar. Men eftersom alla inte har möjlighet att utöva kampsporter hjälper vi på Swedish Shield dig att hitta ett självförsvarsvapen som jassar just dig.

Nödvärn

Är den juridiska termen för självförsvar och används oftast i sammanhang där någon brukat våld för att försvara sig själv. Det är lagligt att bruka ett begränsat våld i syfte att försvara sig själv och för att avvärja fara. Dock är det inte tillåtet att bruka mer våld än vad situationen kräver. Om en domstol gör bedömningen att någon brukat mer våld än vad som anses vara nödvärn finns det en risk att själv bli dömd för misshandel.

Lagliga självförsvarsvapen (Taktisk utrustning)

Självförsvarsspray

Är en spray som används för att avvärja en angripare. Det finns en rad olika sprayer såsom knockoutspray, pepparspray och cs gas. I Sverige har det nu även kommit en del lagliga alternativ då flertalet av de självförsvarssprayer som finns är olagliga i Sverige. I takt med en bredare otrygghet har efterfrågan på dessa självförsvarsprodukter ökat.

Köp din försvarsspray här.

Elpistol

Är ett så kallat mindre dödligt vapen. Detta elchockvapen är vanligt förekommande inom ordningsmakten i Usa och används för att slå ut misstänkta som använder våldsamt motstånd. Taser är ett begrepp som oftast används när man pratar om elpistoler. Namnet “Taser” kommer från det företag som var först med att lansera en en välfungerande elpistol nämligen “Taser International, Inc.”

Säkerhetsväst

Säkerhetsvästar är vanligast förekommande inom ordningsmakten. Men även av de som rör sig i miljöer där det finns risk att bli angripen med dödligt våld i form av främst handeldvapen eller knivar. Skottsäker väst är också ett vanligt begrepp som används i folkmun när man pratar om säkerhetsvästar.

Dock är den korrekta benämningen skyddsväst och säkerhetsklassningen på västen avgör hur starkt skydd västen erbjuder eller mot vilka typer av vapen västen skyddar mot.

Köp din skyddsväst här.

Kampsporter

Krav maga

Är en kampsport som har sitt ursprung från israeliska säkerhetsstyrkor och nu en relativt vanlig kampsport som utövas av såväl privatpersoner som i militären världen över. Sveriges elitförband S.O.G. är ett av de många elitförband som använder sig av denna kampsport i närstrid. Krav maga är känt för att vara mycket effektivt och anpassat efter realistiska scenarion i närstrid.

Krav maga kan starkt rekommenderas till tjejer som vill kunna försvara sig själva. Detta eftersom kampsporten är anpassad för att kunna besegra en betydligt större och fysiskt starkare motståndare.

Jujutsu

En japansk kampsport främst utvecklad för att försvara sig mot någon med ett vapen. Ursprungligen svärd då kampsporten utvecklades för att bekämpa dåtidens samurajer. Tekniken går ut på att utnyttja motståndarens energi mot sig själv.

Boxning

Boxningen tros ha sitt ursprung i från antikens Grekland men är svårt att säkerställa då man vet att liknande kampsport förekommit världen över sen urminnes tider. En grekisk väggmålning som föreställer en boxare med vadderade handskar har påträffats redan 1500 f.kr. Här möts två motståndare i en ring och ska genom smidighet, styrka och teknik vinna besegra sin varandra.

Boxning är i västvärlden en mycket välkänd och vanlig kampsport och var tidigare i USA ett fenomen som engagerade en hel nation. Nu har boxningens popularitet minskat något, många tror att detta beror på att den ersatts av mma och framförallt UFC som fullkomligt exploderat världen över.

Taekwondo

Är en koreansk kampsport med fokus på sparkar. Taekwondo betyder hand och fotens vägen men består till största del mest av sparkar. Kampsporten har blivit mycket populär och utövas flitigt av människor världen över. Taekwondo är även en OS-gren och kampsporten i dess nuvarande form startades 1955.

Karate

Många tänker på den välkända filmen “karate kid” när de hör ordet karate och filmen har onekligen gjort mycket för sporten som idag är väldigt välkänd. Karate ska för den som behärskar kampsporten utövas med maximal självkontroll med fokus på snabbhet i kombination med styrka.

Karate har sitt ursprung i Asien, närmare bestämt Indien på 300- talet och spreds sedan till Kina, för att slutligen hamna i Japan där den utvecklades till den form av karate vi känner till idag. Karate utövas av hela 100 miljoner människor världen över.

Självförsvar för tjejer

Eftersom många tjejer idag upplever otrygghet framförallt på sena kvällar och nätter kan det vara en bra ide att träna någon form av kampsport och gärna komplettera med ett överfallslarm. Det finns många anledningar till varför man ska träna kampsport men att veta hur man ska agera vid ett överfall är nog en av de viktigaste.

Det är vanligt att man fryser till vid ett överfall och hamnar i en form av chocktillstånd. Därför kan det vara en god ide att träna upp sig för liknande scenarion så att man vet hur man ska agera ifall det värsta skulle inträffa. De flesta kampsporter ger en någon form av grundläggande kunskaper inom självförsvar. Vissa kampsporter är mer effektiva än andra.

En viktig del är att man blir tryggare i sig själv och mer självsäker, detta kommer vara användbart inte bara i självförsvar men i det vardagliga livet.

Det finns en rad olika föreningar och organisationer som erbjuder självförsvar för tjejer då detta blir alltmer eftertraktat i takt med ett otryggare samhälle.

En bra ide kan vara att titta på de kampsporter som möjliggör för en mindre person att besegra en betydligt större och fysiskt starkare människa. Ett exempel på en sådan kampsport är krav maga.

Fler artiklar

campa i sverige 2020
Semester

Bästa Campingtipsen 2020

Under rådande pandemi känner vi oss skyldiga att uppmana våra besökare att Stanna i Sverige detta året, för allas bästa. Dock behöver inte detta vara