Hur säkra lösenord som används är avgörande för din säkerhet på nätet. Har du blivit hackad, eller behöver du hjälp för att skapa starka lösenord? I sådana fall kan du ta del av tipsen nedan.
Använd ingen personlig information i lösenorden
För att skapa ett säkrare lösenord, som därmed är svårare att hacka bör du se till att det är opersonligt. Till exempel bör du inte använda dig av namn på husdjur eller familjemedlemmar. Vill du vara säker bör du heller inte använda dig av siffror från din adress, ditt telefonnummer eller från födelsedagar. Allt det här kan vara offentlig information och skulle kunna hittas på nätet utan större svårigheter.
Hitta på ord
Hackare kan använda sig av mjukvara för att försöka knäcka ditt lösenord. Den här mjukvaran kan till exempel vara inställd på att pröva samtliga ord i ordboken i kombination med bokstäver och siffror, till dess att en match hittas. Genom att hitta på ord (eller namn, för den delen) gör du det lite mindre sannolikt att just ditt lösenord ska hackas. Använd inget som kan hittas i ordboken, eller vanliga tilltalsnamn, till exempel.
Byt ut bokstäver mot specialtecken
Ett bra tips, för att göra ett lösenord både starkt och lätt att komma ihåg, är att byta ut bokstäver mot siffror eller tecken. Ett ”A” skulle till exempel skulle kunna bytas ut mot ett ”@”, ”E” skulle kunna vara ”3” och ”O” kan vara ”0” och så vidare. Kom ihåg att blanda stora och små bokstäver och att använda dig av specialtecken.
Säkra lösenord är långa lösenord
Ju längre ett lösenord är, desto svårare är det att knäcka – i synnerhet om du blandar små och stora bokstäver och använder dig av specialtecken. Är det för långt kan det bli omständligt att logga in varje gång. Pröva åtminstone ett lösenord med i alla fall tio tecken i sig. Du kan se till att det är hyfsat lätt att komma ihåg och att skriva, så att varje inloggning inte blir alltför tidskrävande.
Skriv inte ner dem
Vill du verkligen vara på den säkra sidan bör du undvika att skriva ned ditt lösenord någonstans. Det finns exempel på hackare som fått tag på information genom att gå igenom soptunnan och leta efter anteckningar i ett rum. Skriv inte heller ned det på mobilen – givet att du vill vara så säker som möjligt. Det bästa är att hitta ett starkt och säkert lösenord, som du samtidigt är säker på att du kan komma ihåg. Det är kanske lättare sagt än gjort, men det kan vara värt att lägga lite tid på det. Det finns dock alternativ – till exempel som att använda en lösenordshanterare.
Variera för varje konto
Det är viktigt att du inte har samma lösenord på alla inloggningar. Anledningen är att om du väl utsätts för en hackare som kommer åt ditt konto, så är det bara en inloggning som du ”förlorar”. Det är förvisso väldigt bekvämt att ha ett och samma för alla inloggningar, men det gör samtidigt att säkerheten försämras avsevärt.