skyddsvästar - Tänk på det här innan du köper

Ett starkt skydd för tuffare situationer
engarde skyddsväst

Engarde Deluxe (Bäst i test)Bäst I Test 2020

Lättviktsvalet! Skottsäker väst - Engarde Deluxe IIIA med bara 1.84kg vikt.

Senast uppdaterad 2022-11-22

Ett starkt skydd för tuffare situationer 

Skyddsväst är den korrekta benämningen på det som i folkmun kallas skottsäker väst. Västens syfte är att skydda den som bär den mot skott från handeldvapen, granatsplitter och i vissa fall attacker med spetsiga föremål som knivar eller mot trubbiga attacker som till exempel slag, sparkar eller trubbiga föremål. 

Har du testat vår lagliga pepparspray? 

Skyddsväst är vanligt förekommande inom ordningsmakten som ett extra skydd i miljöer där våldsamma situationer kan uppstå. 

Tips: Vi erbjuder nu även personliga överfallslarm 

Man kan dock se att intresset för skyddsvästarna har ökat den sista tiden även för privatpersoner. Detta kan ha med en utveckling präglat av skjutningar och våldsdåd att göra, som rapporteras om allt mer frekvent i media. 

Framför allt finns intresset bland de som befarar att de kan komma att bli angripna med sådant våld som enbart en skyddsväst kan skydda mot. 

Historia om skyddsvästar 

Skyddsvästen är en modern version av antikens rustning. Rustningen var konstruerad efter medeltidens förutsättningar där strid mellan olika parter bekämpades med svärd och andra medeltida vapen.  I takt med att eldvapnen började utvecklas började också rustningen bli opraktiskt då den var tung och klumpig. 

I början på 1600-talet började rustningen moderniseras och en ny version av rygg och bröstskydd togs fram, denna rustning kom sedan att bli känd som harnesk.  En harnesk var avsevärt mer praktiskt än den omoderna klassiska rustningen och ökade bärarens mobilitet och stridsduglighet. 

Harnesken lade grunden till de skyddsvästar som används idag och var smidd i skottsäker stålplåt till skillnad från dess föregångare som var smidd i pansar. 

Skyddsvästens material kom sedan att bli silke som kom att användas av statschefer under första världskriget. 

Först i andra världskriget sattes den moderna skyddsvästen i bruk. Denna bars av besättningen i bombflygen för att skyddas från luftvärnsbeskjutning. 

Materialet kom sedan att moderniseras till nylon. Därefter har dock materialet bytts ut på nytt, då standardmaterialet i dag är kevlar. Vilket skyddar väldigt bra, något annat som skyddar mycket är hockey utrustning som är gjort för att stå emot stötar och liknande.

Säkerhetsklasser för en skottsäker väst

För att säkerställa optimalt skydd är det viktigt att en skottsäker väst håller rätt säkerhetsklass eller skyddsnivå. För närvarande finns två skyddsnivåer, kända som RPS1 och RPS2, och bärs av olika yrkesgrupper beroende på vilken fara den kan tänkas utsättas för. RPS står för fd. Svenska Rikspolisstyrelsen (Polismyndigheten) och siffran därefter avgör vilken nivå som västen klassas i.

Säkerhetsklasserna benämns även under de amerikanska nivåerna ”NIJ” (National Institue of Justice), och innebär i princip samma skyddsnivåer som de svenska. Vi går igenom samtliga nedan.

Skyddsnivå RPS1 (NIJ IIA)

RPS1, även känd som NIJ IIA, är utformad för att ge skydd mot olika typer av handeldvapen, och är en tunnare modell av skyddsväst. Denna skyddsnivå är populär främst bland poliser, säkerhetspersonal som väktare och ordningsvakter samt militärpersonal som arbetar i icke-stridande miljöer.

Eftersom modellen är lättviktig, samt har en mjukare passform, är det en skyddsväst som oftast kan bäras under längre tid. Förutom skydd mot skott ger en sådan väst också stickskydd, skärskydd och skydd mot kanyler, samt går att dölja under ytterkläderna.

Skyddsnivå RPS2 (NIJ IIIA)

Skyddsklass RPS2 (NIJ IIIA) erbjuder en högre nivå av skydd än RPS1 och är konstruerad för att hålla emot tyngre projektiler och erbjuder även en högre nivå av skärskydd. Modellen är aningen tyngre och mer robust, men går fortfarande att dölja under kläder.

Skyddsnivå RPS3 – skyddande stålplatta

Som oftast går båda de förgående modellerna att komplettera med tunn skottskyddsplatta, eller stålplatta, för ökat skydd mot såväl skott som stick- och skärningar.

NIJ III och NIJ IV

Enligt den amerikanska klassningen för skyddsvästar finns ytterligare två nivåer – III och IV. Modellerna inom skyddsnivå NIJ III kan i vissa fall skydda mot skott från gevär, och är utrustad med stålplattor likt RPS3. Skyddsnivå NIJ IV däremot, är den högsta säkerhetsklassen och kan skydda mot pansarbrytande gevärskulor, och används därför främst av militärpersonal.

Att tänka på innan du köper skyddsväst 

Var noga med att säkerställa att västen passar ditt ändamål. Det vill säga att du köper en väst baserat på scenariot du vill skydda dig mot. 

Det finns bättre och det finns sämre västar. Så det kan vara en klok ide att betala lite mer för att vara säker på att västen håller en hög kvalitet. Västarnas skydd kan variera procentuellt i sticksäkerhet eller skottsäkerhet. 

Västarna har ett “bäst före datum” med anledning av att fibrerna i västen försämras med tiden. Köp därför en väst som har en lång hållbarhetsgaranti. 

En skyddsväst skyddar enbart din torso – överkroppen och ner till naveln – och därför är alla attacker med kniv eller skjutvapen potentiellt dödliga beroende på var penetreringen sker. För bästa möjliga skydd vill du välja en väst med ett 360-gradigt skydd, som alltså utöver torsons fram- och baksida även skyddar sidorna. 

Västen skyddar inte mot automatvapen som till exempel en AK47 utan i huvudsak mot handeldvapen så som pistoler och knivar. Vissa västhöljen har dock en särskild ficka där man kan placera en så kallad traumaplatta, som även skyddar mot tyngre vapen. 

Vilken är den bästa skottsäkra västen? 

Att välja en skyddsväst kan vara svårt då det finns en rad olika faktorer man bör beakta. Västarnas egenskaper varierar och det gör också de olika scenario man vill skydda sig mot. Därför är det inte alltid enkelt att utnämna en vinnare. Då en väst kan vara betydligt bättre i ett specifikt scenario men sämre lämpad i ett annat. 

Därför vill vi vara tydliga med att klargöra för våra läsare att du alltid ska välja en skyddsväst bäst lämpad för det ändamål du skall bära västen i. En lättare väst gör dig mer mobil och lättrörlig men har samtidigt en lägre säkerhetsklass. Du bör därför göra en avvägning av mobilitet kontra säkerhetsklassning. Välj varsamt och utgå från dig själv och det mest troliga scenario i din yrkesutövning eller din situation som du vill skydda dig mot. 

Med det sagt så har vi noga jämfört marknadens utbud och vårt svar måste bli “Enguard Deluxe IIIA”. Detta eftersom den så förträffligt kombinerar både mobilitet och säkerhet. 

Skyddsvästar från “EnGarde” har ett högt fokus på kvalitet och prestanda då framställningen av denna väst görs med en rad olika och väldigt avancerade material. Västen möter en rad kravspecifikationer och är både vattentät och skyddad mot vind. 

Skillnader på skottsäker väst, kevlarväst och knivväst 

Skyddsvästarna varierar en del i sitt ändamål. Därför är det viktigt att du väljer en väst som passar dig och de eventuella hot som din situation eller yrkesutövning medför. Det finns en rad olika västar att välja bland. Vissa av dem skyddar mot handeldvapen och vissa mot knivar, men det finns också många skyddar mot båda delarna. Kevlar är i huvudsak det material som utgör skyddsvästen.  

Skottsäker väst är egentligen en felaktig benämning men en relativt vanligt utryck i folkmun. Den korrekta benämningen är skyddsväst och beroende på vilken säkerhetsklass västen har går det att avgöra om huruvida den är skottsäker eller inte. Med andra ord är alltså både skottsäker väst, kevlarväst och knivväst alla skyddsvästar med olika säkerhetsklasser. 

Praktiska tips & skötselråd 

Tänk på att skyddsvästar är en förbrukningsvara då materialet i västen har ett bäst före datum. Du ska därför alltid ha koll på hur länge västens hållbarhetsgaranti sträcker sig. Vissa västar har en hållbarhetsgaranti på 5 år medan andra erbjuder 10 år. 

Om västen är förbrukad, det vill säga utsatt för en knivattack, skottlossning eller annan penetrering, så medför detta att västens skydd nu är begränsat. Byt därför ut en använd väst mot en ny. 

Tvätta och rengör västen 

Västöverdraget på din skyddsväst bör inte understiga två stycken. Tvätta överdragen regelbundet i tvättmaskin då implantatet skall hållas rent för att förebygga smuts, vilket försämrar livslängden på västen. Detta är i de flesta fall en förutsättning för att garantin ska täcka enligt utlovad tid. 

Det är alltså endast västens hölje som kan och bör köras i tvättmaskin, inte plattorna innanför. Du bör dock rengöra även plattorna med jämna mellanrum, något du enkelt kan göra med hjälp av en fuktig trasa eller svamp. 

När du ska placera plattorna i höljet igen är det viktigt att de är vända åt rätt håll. Detta då plattorna är särskilt utformade för att minska och skydda mot kulor, eller annan attack, på ett visst sätt. Om plattans baksida är vänd framåt skyddas bäraren inte lika effektivt. 

Förvara västen rätt 

Undvik direkt solljus och all annan form av UV-strålningar då detta försämrar viktiga balistiska egenskaper i västen. Undvik också blekning eller andra kemiska medel då detta också försämrar de fibrer som finns i västen. 

Vid de tillfällen då du inte använder västen är det fördelaktigt att hänga den i en garderob eller lägga den ner i ett skåp. Du vill aldrig vika din väst, eller på annat sätt förvara den i onaturlig position, då dess plattor riskerar att böjas. Plattorna består av flera lager fiber som korsats, vävts och packats ihop för att bli i princip ogenomträngliga. Om de böjs kan de inte återställas igen, och kan då tappa stor del av sin effekt. 

Storleksguide 

En skyddsväst ska vara mobil och kunna förflytta sig med kroppen. För att den ska fungera så bra och smidigt som möjligt är det därför viktigt att välja en väst i rätt storlek. 

Standardlängden på en väst funkar oftast för den som är mellan 165 cm till 182 cm. Så om du är under eller över denna längd är det viktigt att du säkerställer att leverantören kan möta ditt behov. Var därför noga med att se till att storleken passar dig om du är under 165 cm eller över 182 cm. 

Du skall även kontrollera att måtten för bröstvidd samt midja stämmer överens med produktbeskrivningen. För att ta reda på ditt midjemått mäter du din midja, och för att få reda på din bröstvidd mäter du omkretsen kring din överkropp, där bröstet är som störst. 

Så här mäter du 

  • Bröstvidd: Placera måttbanden runt din överkropp där bröstet är allra bredast, det vill säga där det sticker ut mest. Var noga med att måttbanden varken hänger för löst eller är sitter för hårt. Måttbandet skall vara placerat vågrätt runt ryggen. Andas ut och mät. 
  • Midjemått: Mät precis över din navel eller där din midja är allra smalast. Har du precis ätit så avvaktar du i någon timme och andas ut i samband med mätning. 

Här kommer några exempel på storlekar som du kan använda dig av. Dessa är inte universala men böra stämma överens med merparten av marknadens västar. 

 

Small 

Medium 

Large 

X-Large 

XX-Large 

XXX-Large 

Längd 

162-170 

170-176 

176-182 

182-188 

188-196 

196+ 

Bröstvidd 

86-94 

94-100 

100-110 

108-118 

116-126 

124-134 

Midja 

72-86 

82-94 

92-104 

102-114 

110-124 

118-132 

Täckyta framsida 

32 

33-35 

36-38 

39-41 

42-43 

44+ 

Vissa västar använder kardborrband och har därför en justerbar storlek som gör att den passar den breda majoriteten. Väljer du en skyddsväst med kardborreband behöver du därav inte vara lika noga med att välja rätt storlek. Det viktiga är att du kan dra åt banden så till den grad att västen sitter bekvämt och tätt mot din kropp, då det är av yttersta vikt för bästa skydd. 

Fördelar med skyddsväst

  • Personligt skydd. En av de främsta fördelarna med en skyddsväst är att den kan erbjuda ett effektivt skydd mot handeldvapen, knivar och andra vassa eller trubbiga föremål och därmed minska risken för allvarliga skador. Skyddet kan vara livräddande i vissa situationer, särskilt för yrkesgrupper som polis, militär eller säkerhetspersonal som regelbundet utsätts för våld.

  • Ökad överlevnadschans. Genom att minska risken för skottskador på vitala organ, kan en skottsäker väst öka chansen att överleva attacker. Det ger användaren mer tid att agera eller söka skydd.

  • Användbarhet vid olika yrken. Trots att västarna oftast kallas för skottsäkra västar, erbjuder de även skydd för andra typer av våld. Oavsett om det handlar om knivstick, sparkar eller slag med trubbiga föremål. Dessutom används de inte bara av polis eller militär, utan kan vara relevanta för yrken som särkhetspersonal eller journalister som arbetar i osäkra eller farliga områden.

Nackdelar med skyddsväst

  • Vikt och rörelsebegränsning. Trots att moderna skyddsvästar idag är lättviktiga, är västar med högre skyddsnivå oftast tyngre och kan begränsa rörelsefriheten hos användaren. Det kan även vara ansträngande att bära dem under långa perioder, eller i varma klimat.

  • Skottsäkra västar av hög kvalitet kan vara dyra, särskilt de som erbjuder högsta skyddet.

  • Inget hundraprocentigt skydd. Medan skyddsvästar är utformade för att skydda mot projektiler från handeldvapen, knivhugg och till och med granatsplitter, erbjuder de aldrig ett hundraprocentigt skydd. Detta eftersom ett skott kan penetrera västen, trots att västen sägs hålla tillräckligt hög skyddsnivå.

Att tänka på innan köp av skottsäker väst

Innan man köper en skottsäker väst finns det några viktiga faktorer att överväga, för att säkerställa att man väljer rätt produkt. Främst gäller det att noggrant överväga ändamålet som västen ska användas till, och det gäller att köpa en väst som är anpassad efter det man önskar skydda sig mot.

Beroende på ändamål och skyddsnivå finns det olika typer av västar där vissa är bättre, och vissa sämre. Önskar man högre skyddsnivå kan det därför vara värt att betala mer, medan det inte är nödvändigt att införskaffa en dyr väst om den enbart ska skydda mot mindre farligt våld.

Det är också viktigt att notera att en skottsäker väst endast skyddar bröstkorgen – från halsen ned till naveln. Således erbjuder de inte ett helt skydd för kroppen, men kan motverka allvarliga skador på vitala organ som lever, mjälte, hjärta eller lunga. Som nämnt går det inte att garantera att en skyddsväst erbjuder ett hundraprocentigt skydd även på de delar som täcks av västen. Vissa kulor, som exempelvis har en sågtandad kant, kan i vissa fall penetrera västen.

Det är kanske svårt att tro men en skyddsväst har även en begränsad hållbarhet, vilket är en annan aspekt man bör ha i åtanke. De flesta västar har en hållbarhetsgaranti mellan 5–10 år, men ska bytas ut innan dess i det fall den absorberat fem projektiler. Detta eftersom västen försvagas efter varje absorption.

 

Våra experter har svaren

Vanliga Frågor om Kroppsskydd

Huruvida en skyddsväst är diskret eller inte beror på vilken typ av väst du väljer. Det finns skyddsvästar som är mer eller mindre diskreta. Kom ihåg att oftast är en mindre synlig väst en väst med lägre säkerhetsklass. Västen bör vara anpassad efter de omständigheter som du befinner dig i.

Vikten på en väst varierar beroende på säkerhetsklass och vad för typ av väst du väljer men vanligt förekommande är runt 2 kg för de vanligaste västarna.

I regel ja, men om du planerar ett besök till något land så bör du kolla upp vilka lagar och förordningar som är gällande innan din resa.

Det finns ingen lag som förbjuder privatpersoner att bära skyddsväst. En skyddsväst kan omfattas av “lagen om krigsmateriel” men denna berör enbart  tillverkning, handel, marknadsföring och så vidare och därför inget som berör privatpersoner.

En skyddsväst stoppar i regel enbart handeldvapen och inte högre kaliber så som automatvapen.