Swedish Shields kompletta guide till säkra lösenord

Cyber säkerhet

Vi lever mitt i den digitala eran och det är viktigare än någonsin att skydda sina personuppgifter online. Ett av de mest grundläggande stegen du kan ta för att öka säkerheten på dina konton är att använda starka lösenord.

I denna guide kommer vi att gå igenom vad ett starkt lösenord innebär, varför det är viktigt, hur du hanterar dina lösenord på ett säkert sätt och mer viktig information!

Varför är det viktigt med starka lösenord?

Att ha starka lösenord är avgörande för att skydda din personliga information och förhindra att någon får obehörig åtkomst till ditt konto. Med svaga lösenord riskerar du att bli offer för cyberbrott som phishing eller identitetsstöld.

Skydda dig mot Brute Force

Brute Force-attack är ett vanligt sätt att komma åt lösenord, vilket innebär att hackare använder program som helt enkelt testar olika lösenord tills programmet hittar rätt. Chansen för att hitta ditt lösenord minskar extremt mycket med ett svårare lösenord. Starka lösenord är en av de viktigaste bitarna i IT-säkerhet eftersom de gör det betydligt svårare för andra att få tillgång till din personliga information.

Fördelar med att skapa starka lösenord:

 1. Skydd mot obehöriga och kriminella som annars kan knäcka enkla lösenord för att få åtkomst till dina personuppgifter, e-postmeddelanden, chattar, dokument och foton på molnet, betaluppgifter, bankkonto och annat som du värderar högt.
 2. För att undvika att någon tar kontroll över dina sociala medie-konton och missbrukar dem för att sprida skadlig information eller spam.
 3. Att ha unika lösenord för varje konto ökar dessutom chansen att skydda dig mot att flera konton blir stulna om någon typ av dataläckage skulle inträffa.

Hur skapar jag ett starkt lösenord?

Starka lösenord består av en kombination av bokstäver, siffror och specialtecken som gör det svårt för hackare att gissa eller knäcka koden. De bästa lösenorden innehåller därmed både stora och små bokstäver, siffror och specialtecken som !@#%^&*().

Att ha unika lösenord för varje konto är också viktigt, så att om ett konto blir hackat, så påverkar det inte dina andra konton. Att göra en liten ansträngning för att skapa starka lösenord kan göra en stor skillnad i att skydda din säkerhet online.

Tips för att välja ett säkert lösenord

Här är några praktiska tips för att skapa ett säkert lösenord:

 • Använd en kombination av stora och små bokstäver, siffror och symboler.
 • Undvik vanliga ord eller fraser.
 • Skriv inte ner ditt lösenord. Om du behöver hjälp att komma ihåg det, använd istället en lösenordshanterare som krypterar lösenord och sparar dem på ett säkert sätt.
 • Undvik att använda samma lösenord på flera webbplatser / konton.
 • Se till att det är minst 12 tecken långt.
 • Använd inte personliga eller offentligt tillgängliga uppgifter som ditt födelseår eller ditt namn.
 • Kombinera flera ord på ett säkert sätt för att enklare minnas lösenordet. Till exempel kan du lägga ihop tre ord med siffror och symboler, som ”Tulpan$HUND#74!”.

Använda tvåfaktorsautentisering

Tvåfaktorsautentisering, även kallat tvåstegsverifiering, är en process som kräver två separata metoder för att logga in. Detta ökar säkerheten på dina konton, genom att säkerställa att du är den du påstår att du är, när du loggar in på en webbplats eller tjänst.

Steg ett i autentiseringen är oftast ett lösenord, medan steg två kan vara något som kontrollerar att du har tillgång till en specifik mobiltelefon eller en autentiseringsapp.

Vad är fördelarna med tvåfaktorsautentisering?

Den stora fördelen med tvåstegsverifiering är att det ger en extra nivå av säkerhet. Genom att lägga till en andra verifieringsmetod förhindrar du att obehöriga kan logga in på dina konton även om de skulle komma åt ditt lösenord. Verifiering med BankID vid kortbetalning är också exempel på en sådan autentiseringsmetod.

Eftersom lösenord kan läckas eller hackas via olika metoder, som phishing, keylogging eller systematiska attacker, är det alltid bäst att ha ytterligare skydd. Tvåfaktorsautentisering ger det extra skyddet. Det är också användbart eftersom det kan hjälpa dig att ta reda på om någon annan försöker komma åt ditt konto. Om du får en verifieringskod och inte har försökt att logga in, kan detta vara en varning att någon försöker få tillgång till ditt konto. Du kan då agera och skydda ditt konto i tid.

Du bör alltid ställa in tvåstegsverifiering på de tjänster som erbjuder det. För att slippa verifiera dig varje gång finns ibland alternativ för att komma ihåg en viss enhet, till exempel om du loggar in från din PC hemma som bara du har åtkomst till.

Vad är WPA2 lösenord?

WPA2 står för Wi-Fi Protected Access och är en förbättrad version av WPA-lösenordsskydd, som ofta används för att skydda trådlösa nätverk mot intrång. Från och med 2006 är det krav att alla Wi-Fi-routrar har WPA2 som säkerhetsstandard. WPA2 ger stark kryptering av wi-fi-signaler och stöder AES-kryptering (Advanced Encryption Standard). Det är ett av de absolut säkraste digitala skydden som finns idag.

Generera lösenord med lösenordsgenerator: Bra eller dåligt?

Att generera lösenord med lösenordsgenerator innebär att du använder programvara för att skapa ett slumpmässigt lösenord. En lösenordsgenerator är utformad för att skapa komplexa lösenord med en blandning av tecken, inklusive stora och små bokstäver, siffror och specialtecken. Dessa tecken kombineras för att skapa ett starkt lösenord som är svårt att gissa.

När du använder en lösenordsgenerator kan du ibland ange vissa preferenser för hur lösenordet ska skapas såsom att ange antal bokstäver, siffror och specialtecken som bör ingå. Att använda en lösenordsgenerator gör det möjligt för dig att undvika vanliga fel som att använda lätt att gissa information som namn, födelsedatum eller andra personliga data.

Hur säker är en lösenordsgenerator?

Lösenordsgeneratorer är generellt säkra eftersom de skapar slumpmässiga, ”ologiska” lösenord som är svåra att knäcka med hjälp av automatiska verktyg. Sannolikheten att en lösenordsgenerator skapar ett lösenord som ändå kan hackas är mycket låg. Du måste dock själv se till att hantera lösenordet säkert så att det inte läcker ut. Det är också viktigt att byta ut det med jämna mellanrum.

Använd endast lösenordsgeneratorer som har ett bra rykte, av etablerade företag som till exempel Google Chrome. När du använder webbläsaren kan du välja att generera ett starkt lösenord direkt när du skapar ett konto på en webbplats. Detta lösenord går sedan att spara i Chromes lösenordshanterare.

Så fungerar lösenordshanterare

Lösenordshanterare är verktyg som gör att du slipper komma ihåg dina lösenord. Den fungerar lite som ett låst kassavalv, där alla dina lösenord lagras på ett tryggt sätt. Du behöver bara komma ihåg huvudlösenordet för att lösenordshanteraren automatiskt ska fylla i dina olika lösenord. Lösenordshanterare finns bland annat inbyggt i olika webbläsare.

Exempel på några kända lösenordshanterare:

 • Lastpass
 • Bitwarden
 • 1password

Vanligtvis har lösenordshanterare även funktioner som autofill, skydd mot nyckelloggar, tvåfaktorautentisering och övriga funktioner som innebär att dina konton skyddas bättre. Generellt är lösenordshantering ett effektivt verktyg för digital säkerhet, och som dessutom sparar tid.

Kom ihåg dina lösenord på ett säkert sätt

Det kommer ibland tillfällen då du måste veta dina lösenord och inte kan förlita dig på en lösenordshanterare. Då finns vissa knep för att hjälpa dig komma ihåg lösenorden. Första steget är att skapa ett starkt huvudlösenord, som inte är lätt att gissa för andra. För att detta lösenord ska vara säkert, använd en kombination av stora och små bokstäver, nummer och specialtecken.

Du kan sedan göra ändringar i detta lösenord baserat på vilket konto eller vilken tjänst det handlar om. Se till att de här ändringarna är stora nog för att det inte ska gå att gissa sig till dem. Om du måste skriva ner ditt lösenord för att inte glömma det, försök då att ”koda” det på ett sätt som bara du kan tyda. Likt viss mjukvara frågar om ”namnet på ditt första husdjur” kan du själv använda en liknande metod för att skriva ner ledtrådar om ditt lösenord.

Fler artiklar

lock
okategoriserat

Hur kan man avgöra om en sida är säker?

Idag går det att göra de flesta ärenden över nätet, allt från att handla mat, betala räkningar till att läsa mailen. Därför är det viktigare