Undvik säkerhetsriskerna när du investerar online

 

Allt fler har blivit intresserade av att investera i olika tillgångar. Anledningen är att det har blivit enklare och mer tillgängligt. Privatpersoner behöver inte längre besöka banker och kapitalförvaltare för att investera sina sparpengar. De kan göra det på egen hand direkt på nätet.

Den här friheten har öppnat upp flera dörrar för de som vill investera långsiktigt och kortsiktigt. Det finns däremot risker och de inkluderar inte bara marknadens svängar.

Välja rätt investering

Det är mycket man ska tänka på innan man börjar med investering. Det finns flera metoder och tillgångsslag. Eftersom man inte vill köpa eller spekulera på vilka tillgångar som helst är det viktigt med fakta och analys. Du bör läsa på om investerings- och handelsmetoden samt om tillgångarna som intresserar dig.

För att se en tillgångs historiska prisutveckling och utvecklingen i realtid finns det olika diagram. Vissa marknadsplatser är integrerade med stora analysplattformar som Tradingview. Här finns mängder med grafer och analysverktyg. Användare har tillgång till finansnyheter och kan handla direkt via plattformen. Det går dessutom att komma i kontakt med andra för att dela tips, idéer och erfarenheter.
Ju mer du vet om en tillgång, desto smartare kan du investera i den. Kunskap är däremot inte allt. Du behöver sätta upp en plan för din trading. Med en plan kan du enklare bestämma ditt mål, tidsram, välja indikatorer och bestämma din risk. Riskhantering inom trading och investering går ut på att försöka kontrollera sina förluster. Det görs bland annat genom att aldrig satsa för stora belopp och använda verktyg som stop-loss.

Hitta rätt handelsplattform

Det är lika viktigt att välja marknadsplats som det är att välja tillgångar. För att kunna köpa eller spekulera på tillgångar måste man ha ett konto hos en handelsmäklare. Dessa ska väljas med omsorg. Marknaden är nämligen stor och det finns både seriösa och oseriösa aktörer.

Börja med att titta på utbudet och vilken typ av handel de erbjuder. Gå sedan vidare till betalmetoderna. Dessa ska vara välkända och säkra. Kontrollera om de är godkända av myndigheter som CySEC och FSA. Det är ett måste om de erbjuder värdepappers- eller CFD-handel i Europa. Du kan också se efter om det finns ett investerarskydd vid konkurser eller felaktigheter. Försök att skapa en helhetsbild av handelsmäklaren och läs recensioner.

Om allt verkar bra kan du öppna ett konto. Ett plus är om handelsplattformen erbjuder ett demokonto. Du kan då öva på att investera och bli mer bekant med tjänsten.

Skydda dina enheter

Det blir extra viktigt att skydda dina digitala enheter när du investerar. Du vill inte att någon ska komma åt dina kontouppgifter eller din portfölj. Investeringar kan göras både på datorn och i mobilen och det är viktigt att skydda båda enheterna. Fyra steg för att skydda sina enheter är:
1. Använda starka och långa lösenord.
2. Inte logga in på ditt handelskonto från okända hotspots eller offentliga wifi.
3. Hålla programvaror och enheter uppdaterade.
4. Använda antiviruspro

Fler artiklar

lock
okategoriserat

Hur kan man avgöra om en sida är säker?

Idag går det att göra de flesta ärenden över nätet, allt från att handla mat, betala räkningar till att läsa mailen. Därför är det viktigare