Vart slutar pandemin?

Covid-19 pandemin har pågått runt ett år och är fortfarande är i full gång och sprider sig för varje dag som går. Sifforna för smittade och avlidna stegrar och är nu uppe i nästan 350 000 smittade och 8000 avlidna. På nyheterna visas varje dag nya siffor som konstant ökar och vi ser ingen riktig botten i det hela. Vi kan se sjuksköterskor och läkare som anonymt berättar sina historier på sociala medier om hur verkligheten ser ut på sjukhusen. De berättar om hur det inte finns intensivvårdsplatser så det räcker till alla sjuka patienter som behöver vårdas i vårt land. Om hur de får välja ut de som är mest sjuka och som behöver intensivvårdsplatsen som mest, de andra hamnar på vanliga avdelningar med minimal chans att ens överleva natten.

När tar pandemin slut och när kan vi återgå till det normala?

Det är en fråga många ställer idag. Myndigheterna kommer ut med nya restriktioner med jämna mellanrum. Det är bara en tidsfråga innan de vidgas ytterligare. Vi kan se länder där myndigheter har förbjudit befolkningen att lämna sina hem utan munskydd på sig, även länder där myndigheter har förbjudit folk att lämna sina hem om det inte är nödfall.

Ska pandemin utvecklas i den farten det gör i nuläget kan man bara drömma om hur allt kommer sluta.

Vi har nog alla sett de dramatiska domedagsfilmerna när världen drabbas av virus och mänskligheten droppar en efter en. Men man ska inte glömma att världens befolkning har drabbats av pandemier tidigare. Spanska sjukan som pågick i början av 1900-talet med runt 50 miljoner döda men även senare år fågelinfluensan och svininfluensan. Med dessa pandemier kan vi se tydligt hur vården utvecklats. Vi kan då jämföra spanska sjukans 50 miljoner med Corona-virusets 1,64 miljoner runt hela världen. När det gäller just Corona så är det ca 2% av de som drabbas som avlider, dvs. majoriteten tillfrisknar.

Vad kan man göra under pandemin?

Det är många som är oroliga under denna pandemi. Många har förlorat sina jobb, blivit permitterade eller jobbar hemma. Den psykiska ohälsan ökar drastiskt då folk blir deprimerade av att spendera sin tid hemma, inte kunna köra på med sin vardag och inte kunna träffa sina nära och kära. Då restriktionerna ökar med jämna mellanrum är det bara en tidsfråga till allt stänger ner och alla tvingas vara hemma. Då finns det vissa aktiviteter man skulle kunna passa på att göra medan restriktionerna fortfarande tillåter oss att gå ut från våra hem.

  1. Gå ut på en promenad eller ta ett gympass utomhus. De hälsosamma effekterna av att röra på sig har nog ingen missat och när man ska försöka undvika gym och andra tillställningar är det lätt att man istället fastnar i soffan. Beroende på aktivitetsnivå kan du gå ut på en mysig promenad i skogen, ta med termos med kaffe och fika. Har du ingen skog i närheten finns det på många städers hemsidor tips på vandringsstråk på olika distanser. Vill du ha lite hårdare träning erbjuder måna gym nu tränings- och löppass utomhus i små grupper.
  2. Gynna lokala företag. Många småföretag är väldigt anpassningsbara under pandemin och erbjuder utökade öppettider för personer i riskgrupp men på vissa ställen erbjuds även hemleverans av varor. Det är mycket snack om e-handel och fördelarna med det men glöm inte bort att paketen sedan ska hämtas någonstans och det blir ofta lång köbildning, speciellt under juletider. Tänk då istället på de små lokala företagen, gå dit tidigt vid öppning eller sent vid stängning och handla där innan det är för sent.
  3. Pyssla. När man spenderar mer tid hemma än vanligt kan det vara bra att ha något annat än TVn att sysselsätta sig med. Gå till den lokala affären och köp med lite småsaker. Skapa något med dina barn, din respektive eller en vän via videosamtal. Det finns oändligt mycket man kan skapa själv hemma med små medel. Varför inte försöka skapa dina egna födelsedagspresenter eller julklappar? Slår vad om att din mormor eller farmor skulle uppskatta en hemmagjord present mycket mer än de vanliga trisslotterna, chokladasken eller blomman.
  4. Ta en kurs. Varför inte passa på att lära dig något nytt när det finns tid och energi över. Det finns många företag som erbjuder aktiviteter utomhus där du kan lära dig allt från att paddla, spela golf eller ta upp hundsport.
  5. Gör något du tidigare velat men inte haft tid för. Köp den där hunden du alltid tänkt du ska skaffa. Nu är väl perfekt tid att faktiskt skaffa en liten vän att ta hand om. Ta promenader med, ta hand om, gå kurser med och ha någon att alltid umgås med.

Hur påverkar isoleringen oss psykiskt?

Isolering är förstås aldrig bra, och speciellt inte under så lång tid som den redan har pågått. Man kan lätt hamna i en depression och vi rekommenderar att du söker vård om du känner att du inte har kontroll över situationen.

Det är inte helt ovanligt att man blir mer aggressiv än vanligt och att man vänder sig till alkohol eller andra substanser för att få en tillfällig lättnad.

I samband med detta kan även det allmänna våldet öka. Vi rekommenderar att du köper på dig nödvändiga säkerhetsprodukter så som försvarsspray, ett praktiskt överfallslarm och kanske även en skyddsväst ifall total anarki skulle bryta ut.

Så hur slutar den här pandemin?

Pandemic projection

Ingen av oss vet hur framtiden kommer se ut och hur länge Corona-pandemin kommer fortsätta, det enda vi vet är att forskningen går framåt och vi är i ett bättre läge idag än vad de var under spanska sjukan. Dock kan vi se i grafen ovan att vi förhoppningsvis kan nå flockimmunitet runt Q4 2021. Och om vi alla följer myndigheternas råd och restriktioner kommer vi bromsa den så gott vi kan. Så håll ut, håll avstånd och stanna hemma vid minsta symptom.

Fler artiklar

Dammsugare på blå matta
Säkerhet

Rent och snyggt för säkerhets skull

Att det är viktigt på många sätt att hålla ordning, reda och rent är ingen nyhet. Städning är en faktiskt en arbetsmiljöfråga, utöver att god