VPN-tjänster

För en säkrare tillvaro på nätet.

NordVPN

Känn dig trygg på nätet: var som helst, när som helst. Få åtkomst till fler än 5 400 servrar över hela världen.

Ivacy VPN

Prova Ivacy VPN gratis. Skydda din integritet online och få åtkomst till innehåll från hela världen utan några restriktioner alls. Helt enkelt, total frihet.

En komplett guide till VPN

Tillgång till en bra nätverksserver har blivit viktigare än någonsin för folk över hela jordklotet. Vare sig det gäller att jobba hemifrån, att få åtkomst till censurerade källor, eller helt simpelt för att stärka sitt integritetsskydd, så har VPN varit räddaren i nöden för många. Virtuella privata nätverk hjälper människor att leva lättare och säkrare varje dag.

 

Vad är VPN?

 

VPN står för Virtuellt Privat Nätverk, och är en extern servertjänst. Många kan ha använt det utan att veta att det var just en VPN, till exempel som när man använt företagets server hemifrån eller när man endast kunnat nå akademiska texter om man är ansluten till sitt universitets nätverk. Detta är bara en utav många funktioner en VPN erbjuder.


VPN kräver en kund och en server-ägare, men oftast behöver man bara oroa sig om att vara kunden. Med hjälp av detta kan man sedan öka sitt integritetsskydd och få åtkomst till regionsblockerat material.


De privata nätverket kan användas både som gratis-funktion eller som ett betalat abonnemang. Gratistjänsterna är ofta långsammare, erbjuder färre funktioner, och upptäcks lättare av myndigheterna, medan ett betalabonnemang ger ett fullständigare skydd.


Vad används VPN till?

 

Krypterad data-användning

 

Vanligaste användningen utav VPN är som extern server för företag och universitet. Genom att använda en VPN kan berörda personer få åtkomst till organisations-relaterade tjänster och dokument från vart som helst. Detta görs på ett krypterat sätt så att informationen inte delas med andra på öppna nätverks-kanaler.

 

Integritetsskydd

 

Den viktigaste funktionerna för en VPN är deras integritetsskydd. Till exempel används det i stället för offentliga wifi-anslutningar, där din webbläsar-information kan delas med andra organisationer utan din vetskap.


Resultatet utan VPN kan leda till data-delning som ger mer riktad marknadsföring, eller till seriösare problem så som data-stöld och hackning av känslig information från hemsidor du har besökt medan du har varit ansluten på det nätverket. När du använder VPN kan inte utomstående organisationer komma åt denna typ av information.


Åtkomst till regionsblockerat material

 

En utav de vanligaste anledningarna till att privatpersoner investerar i VPN är för att få åtkomst till regionsblockerat material. Detta kan till exempel innebära att få åtkomst till SVT Play och deras videos när du är utomlands, eller att få åtkomst till amerikanska versionen av Netflix som erbjuder ett större utbud än Netflix i Sverige.


Anledningen till att streamingtjänster inte erbjuder samma material överallt beror på att sändningsrättigheterna till materialen är regionsbaserade. Därför skulle det kosta oerhörda mängder för att få visningsrättigheter till hela världen.


Se förbi politiska restriktioner

 

Åtkomst till regionsblockerat material är även viktigt när man är i icke-demokratiska länder, så som Ryssland eller Kina. Dessa länder har ofta ingen eller begränsad åtkomst till sociala medier så som Facebook och Twitter eller till och med internationella nyhetsmedier. Genom att använda VPN kan du därför nå nyheter från hela världen och hålla dig uppdaterad utan att riskera påföljder.


Lägre kostnader

 

Ett mindre vanligt användande av VPN är att leta efter de bästa dealsen. Alla vet till exempel att saker är dyrare i Norge än vad det är i Sverige, och att det är billigare i Indien än vad det är i Sverige. Man kan därför använda VPN för att hitta samma produkter genom en internationell sida för lägre priser.


Hur fungerar VPN?

 

VPN är baserat på en extern server och en klient. Den externa servern verkar sedan genom att kryptera information mellan den externa VPN servern och klientens enhet. Krypteringen gör att ingen annan kan se vilken information som trafiken innehåller, även om den skickas över vårt öppna internet. Det vill säga, internetleverantören kan se att data används men inte hur det används.


För att använda VPN behöver man logga in, vilket gör att tjänsten endast kan användas av behöriga personer. När man har loggat in skapas en säker dataförbindelse, eller en VPN-tunnel, där all information är krypterad. VPN-tunneln ändrar även din IP-adress så att den inte kan spåras data-mässigt eller geografiskt. Sedan kan man använda enheten precis som vanligt fast med ökat integritetsskydd.


Hur väljer man den bästa VPN?

 

VPN, likt många andra affärsidéer idag, utvecklas konstant. Detta betyder också att det finns mängder utav olika, nya och gamla, VPN tjänster att välja mellan online. Nedan förklarar vi några utav de faktorerna som är bra att tänka på när man ska välja en VPN-tjänst.


Kostnader

 

Den första skillnaden du lär märka är att de olika tjänsterna har olika kostnader. Vissa är gratis, och vissa har olika nivåer utav kostnads-paket. Det är lätt att tänka att ju dyrare desto bättre, men så är inte fallet.


Det man kan tänka på med gratis VPN är att deras tjänster kan vara av lite lägre kvalitet då de tjänar mindre, vilket kan leda till att de inte har behörighet i lika många länder och kan ha lägre surfhastighet. De tjänar ofta också sina inkomster på annonsering, vilket kan göra att de begär viss information ändå.


Leverantörsland

 

Det är även viktigt att hålla koll på vilket land som levererar din VPN-tjänst. Olika länder har olika lagar kring informations-delning och konsumentskydd. Naturligt har västerländska länder så som Sverige och USA bättre konsumentskyddslagar än autokratiska länder så som Ryssland, men lagarna kan även variera mellan västerländska länder. Ofta står det vilka typer av restriktioner och lagstiftelser man bör vara medveten om, men var beredd på att det kan stå i det finstilta.

 

Lyssna på recensionerna

 

Precis som med vilken annan produkt som helst så ska man läsa och jämföra tjänsterna innan man slår till. Detta är ännu viktigare när det gäller frågor som informations-delning och kryptering.


Produktrecensioner berättar ofta sanningsenligt om personers upplevelser med tjänsten. Var dock medveten om att det ofta finns betalda recensioner och annonseringar, men försök att avgöra mellan dem så gott du kan.