DEN STORA GUIDEN OM BETALNINGSLÖSNINGAR

Säkra betalningar

Marknaden för betalningslösningar har fler konkurrenter än någonsin. Utbudet har blivit större och funktionaliteten bredare. Smidigheten som moderna transaktioner medför, gör att ytterligare säkerhetsfrågor ställs på sin spets. Samtidigt står nya betalningsmetoder inför dörren.

Kreditkort i backficka

Kontantlöst samhälle

Det var inte särskilt längesedan de flesta barn hade en spargris hemma. Tandféns mynt som magiskt nog låg under kudden efter borttappad tand, kunde läggas i en sparbössa tillsammans med pengarna man hade skrapat ihop från trädgårdsarbetet. Detta var för många barn början på läran om privatekonomi.

Att hålla i fysiska pengar börjar dock bli ett minne blott, och många unga har nog aldrig besökt en bank för att göra en insättning. Istället växer barnen upp med att se alla pengar som siffror på skärmen som antingen kan växa eller krympa. Även om det finns nostalgivärde med den fysiska hanteringen av pengar, så är det nog inte många som vill gå tillbaka till ett sådant ineffektivt och tidskonsumerande system.

Kontanter finns än så länge kvar och bär med sig både förtroende och integritetsfördelar. Men kanske framtida e-valutor blir det nya allmänt accepterade betalningsmedlen världen över. Sverige beräknas bli en av världens första länder utan handel med kontanter; och Kina har redan ett utbrett system för mobila betalningar.

Strikta säkerhetsåtgärder för betalningslösningar

Det är lätt att ta säkerheten med plastkort och betalningar online för givet; och det med goda skäl. De allra flesta betalningsmetoder är hårt kontrollerade och processas i någon mening genom en bank. Trots bristerna är tillförliten till banker hög. Detta då de är tvungna att gå igenom rigorösa processer av regulatoriska myndigheter för att kunna få bedriva sin verksamhet. Det är där du har både ditt lönekonto och får dina bankkort och kreditkort ifrån.

Bankväsendet är en väldigt långsam institution. Även om erbjudanden och konkurrensen banker emellan ökats genom åren, så är det inte förrän intåget av internet och fintech bolag som tvingat bankerna att hänga med i utvecklingen för betalningsmetoder. Nya decentraliserade system som Blockchain utmanar dock den gamla skolan. I gensvar kommer ny funktionalitet, säkerhet och användarvänlighet till vårt nyttjande av fiatvalutor.

Öka ditt skydd mot oförutsagda händelser

Det kan dock vara vettigt att läsa på hur tillexempel ersättning vid kortbedrägeri eller obehöriga transaktioner fungerar för din bank. Det viktigaste är såklart att så fort som möjligt kontakta din bank för att kunna spärra kortet och rapportera transaktionerna som sker. Dock så är det oftast du själv som har bevisbördan för att något fel har inträffat.

Skulle något hända med din bank, till exempel en finanskris som försätter banken i konkurs; så omfattas du av något som kallas för statlig insättningsgaranti. Det innebär att du har rätt att få ersättning upp till (i skrivande stund) 1 050 000 SEK. Utöver, så kan man ansöka om upp till fem miljoner kronor vid speciella fall; till exempel om du har sålt en bostad.

Även om sannolikheten är relativ låg, så kan det vara bra att ha kapital hos flera banker eller institutioner, för att säkra sig mot extrema händelser.

Betalningar online

Istället för skrivna checkar och kontanthantering, har vi idag gått över till elektronisk pengaöverföring. Antingen via vår pålitliga plattform som våra banker erbjuder, eller via modernare online betalningslösningar.

Paypal

Paypal fungerar som en mellanhand för din bank och den du gör överföring till. Paypal är ett av de mest erkända bolagen på marknaden när det kommer till betalningslösningar, och har stark support.

När du handlar online så kanske du känner dig obekväm med att ge ut dina bankkonton och kreditkortsuppgifter. Alla sidor är inte trovärdiga, eller så saknas helt enkelt bra säkerhet i deras nätverk och kassasystem. Med Paypal så kan du anknyta de bankkonton och kort som du vill, och överföra pengar till ditt Paypal konto som saldo.

När du sedan väljer Paypal som betalningsmetod på de sidor som accepterar det, så kan du välja att dra summan direkt ifrån ditt Paypal saldo eller något av de konton som du anknutit till. Du slipper därmed uppge känslig bankinformation till höger och vänster.

Du kan även överföra pengar till en annans Paypal konto, om du vet mottagarens e-mailadress. På samma sätt kan du även ta emot betalningar och göra uttag till din bank om så önskas.

Trustly

Direktbetalningslösningar är glödheta och Trustly är förmodligen den mest använda i Sverige hos e-handlare efter konkurrenten Klarna. Dess popularitet är mycket tack vare dess smidighet och användning av Mobilt BankID som bekräftelsemetod.

Företaget växer internationellt och erbjuder en enkel lösning för konsumenter som handlar allt mer globalt. Ingen registrering eller konto behövs för att använda tjänsten. Pengarna dras direkt från ditt bankkonto och man slipper därför uppge kreditkort eller krångliga utcheckningsmetoder.

Istället för att en e-handlare ska sluta olika avtal med några banker från ett visst land, så erbjuder Trustly ett mer enhetligt alternativ. En annan fördel som e-handlare får är tillgången till användardata.

Bland annat har Trustly ett partnerskap med Paypal. Det ger en fördel för dig som konsument, då du kan få tillgång till direktinsättningar till ditt Paypalkonto istället för att behöva vänta ett antal bankdagar.

Swish

Swish är också en direktbetalningsmetod. Detta är en mycket simpel och säker lösning för att överföra pengar till varandra. När tjänsten lanserades blev den snabbt utbredd hos privatpersoner i Sverige. Och allteftersom har den fått ytterligare funktioner så som skanning av QR koder och utökad stöd för företagare.

En stor anledning till dess popularitet kan nog tillskrivas att det var storbankerna som utförde tjänsten; detta ingav förtroende. Ytterligare anledning som gjorde den populär är att mobilt BankID användes som verifieringsmetod, vilket redan var välkänt för många svenskar sedan tidigare. Swish slog på många sätt och vis ut de stora konkurrenterna Apple, Google och Samsung för mobila betalningar.

Tjänsten laddar man ner som en applikation från sin bank till mobilen. Sedan väljer man det mobilnummer man vill använda till sitt Swish konto. Därefter väljer man det bankkonto som man vill ansluta till för att kunna skicka och ta emot pengar. Det enda du behöver göra efter du gått igenom den processen är att ange en mottagares mobilnummer för att genomföra en transaktion.

Swish Onlinebetalning

Mobilt bank ID

Mobilt BankID används flitigt av oss svenskar. Den används inte bara vid överföring av pengar mellan personer, betala räkningar eller för att kolla saldot på banken. Denna applikation fungerar även som identitetsverifiering och säker inloggning på olika sidor.

Istället för att ha ett användarnamn och lösenord till var och ett ställe, kan man således bekräfta sin identitet genom att logga in med sitt mobilt BankID. I och med att applikationen utförs av din bank, så är den knuten till just den enheten du införskaffar det på; likt en bankdosa.

Du kan således inte logga in med din kod via någon annans enhet som också har mobilt BankID. Med andra ord en e-legitimation som är smidig och säker, och kan användas både på mobil och dator.

Vill du veta mer om säkra betalningar? Läs mer i våra guider om: Kortbetalningar och Kryptovalutor.

Våra experter har svaren

Vanliga Frågor

De allra flesta betalningslösningar som hanterar onlinebetalningar har välutvecklade inbyggda säkerhetssystem. Men det kan alltid vara bra att vara på sin vakt.

Du kan till exempel titta på hur betalningsportalen ser ut. Har portalen de rätta loggorna för till exempel PayPal eller Swish?

Det kan vara svårt att avgöra för ett otränat öga och om du är osäker råder vi till att ta det säkra före det osäkra. Kolla så att PayPal-kontot eller Swish-numret du betalar till har uppgifter som stämmer med sidan du handlar på. Går det till en privatperson bör du undersöka om hen verkligen har koppling till sidan.

De betalningslösningar som finns på marknaden idag har klarat sig för att de är just säkra. Osäkra och oseriösa lösningar faller bort av naturliga orsaker – tyvärr kan det bero på att bedrägerier sker men uppdagas och avslöjas.

Hur du kan skydda dig är genom att använda ”common sense”. Säger din magkänsla att något inte stämmer? Pausa och undersök. Ta inte en risk om du inte är helt säker på att betalningen kommer att ske säkert.

Många betalningslösningar kräver någon typ av signering, den vanligaste i Sverige är Mobilt BankId. Har inte sidan signeringsmöjlighet bör du avvakta och undersöka mer.