Lär dig mer om brandväggar

Brandväggar är den barriär som står mellan din enhet och anslutningen till internet eller annat externt nätverk. En brandvägg har till uppgift att filtrera inkommande hot och stoppa dem, samtidigt som ”bra” trafik tillåts passera till datorn.

Olika typer av brandväggar

Det finns flera olika typer av brandväggar – här berättar vi om ett par av de vanligaste.

  • En proxybrandvägg är ganska omfattande och fungerar mer som en vägg i ordets rätta bemärkelse. Den står alltså mellan din enhet och externa nätverk och förhindrar direktkontakt.En fördel med en proxybrandvägg är att säkerheten är hög. En nackdel är dock att de ibland kan blockera inkommande trafik som trots allt inte är ett hot, vilket i sin tur gör användarupplevelsen sämre. Speciellt då vissa sidor eller mail kan klassas som osäkra, även om du vet att hemsidan och avsändaren är säkra. Är man väldigt mån om säkerheten kan det dock vara värt vissa ”störningar” ibland.
  • Tillståndsbaserad. Det här är kanske den vanligaste typen av brandvägg som används idag. Trafiken tillåts eller blockeras beroende på tekniska egenskaper som till exempel tillstånd, portar och protokoll. Reglerna som denna brandvägg ska förhålla sig till har satts av en administratör vid konfigurering. Idag kan de dessutom ”lära” sig och fatta egna beslut och bli smartare ju mer de används.

brandväggar

Brandvägg på din dator

De två mest populära operativsystemen är Windows och MacOS. Båda dessa kommer med en brandvägg vid installation. När det gäller Windows behöver du inte göra något särskilt – mjukvaran är installerad och uppdateras automatiskt när nya versioner rullas ut.

Har du Mac är det viktigt att komma ihåg att aktivera macOS Firewall, som är avaktiverad per automatik. Däremot är det väldigt enkelt att starta igång den. Gå bara in på systeminställningar och aktivera den med ett klick.

Hur fungerar det med mobiler?

Även om du mest surfar på mobilen finns det anledning att titta närmare på brandväggar. Har du en iPhone är det bra att känna till att den inbyggda tekniken enbart skyddar dig när du använder Safari för att surfa. Det finns flertalet tredjepartsappar du kan ladda ned för att filtrera trafik från samtliga appar.

Personlig integritet på nätet har blivit allt mer aktuellt på senare år. Kanske skulle du bli förvånad över hur många appar det faktiskt är som gärna samlar in data du helst skulle hålla privat.  Det finns flera appar som fungerar som brandväggar till iPhone – se till att du väljer en som du känner att du kan lita 100 % på.

Om man har en Android-telefon, då?

Även här finns en hel del appar att titta närmare på. Generellt är det lite större risk att ladda ned ”skumma” appar till android än till iPhone (med tanke på App Stores hårdare regler). Var alltså noggrann med att enbart ladda ned appar som du litar fullt ut på.

Router med inbyggt skydd

Redan vid routern kan du få skydd mot elakartad trafik, så att samtliga enheter du använder för att koppla upp till wi-fi är skyddade. Det här skyddet är dock sällan lika starkt som det kan vara med till exempel Windows eller macOS firewall – dock ger det i alla fall något.

 

 

Fler artiklar

lock
okategoriserat

Hur kan man avgöra om en sida är säker?

Idag går det att göra de flesta ärenden över nätet, allt från att handla mat, betala räkningar till att läsa mailen. Därför är det viktigare