Hur kan man avgöra om en sida är säker?

lock

Idag går det att göra de flesta ärenden över nätet, allt från att handla mat, betala räkningar till att läsa mailen. Därför är det viktigare än någonsin att vara medveten om hur säkerheten fungerar, eftersom alla hemsidor inte är säkra. Det finns nämligen några saker som kan avgöra hur säker en webbplats är, till exempel ett SSL-certifikat eller  hänglåssymbolen.

Fyra punkter som avgör om  spelsajt är säker

Säkerhetssymboler, recensioner, design och kontaktinformation, dessa är några saker som kan hjälpa till att avgöra om en webbsida är pålitlig eller inte. Detta gäller oavsett om det är en sida för live casino, mat eller kläder.

1.HTTPS och hänglås

Det första som en säker webbplats bör ha på plats är ett SSL-certifikat som säkerställer att all personlig och känslig information blir helt krypterad. Några saker som kan indikera att en sida har ett SSL-certifikat är bland annat symbolen för ett hänglås som går att hitta  bredvid webbadressen. Något annat som indikerar att en sida är säker är  “S:et” i “HTTPS”.

Olika webbläsare som till exempel Google Chrome och Safari, kan även ge indikationer på en osäker sida, genom att blockera sidan och visa upp ett meddelande där det står att sidan inte är säker.

2.Design och användarvänlighet

En hemsidas användarvänlig har också stor betydelse för hur säker sidan är. Till exempel så är en sida med dåliga länkar som inte fungerar ett tecken på en säkerhetsrisk. Det är därför viktigt att sidan är professionell gjord och enkel att navigera.

Det är dessutom viktigt att vara uppmärksam på hur en webbadress ser ut, det ska till exempel inte vara en ovanligt lång och konstig webbadress. Det är viktigt att ta  IT-säkerheten på största allvar och inte ta några onödiga risker som kan kosta dyrt i längden.

3.Innehåll och kontaktinformation

Innehållet på en webbsida säger också en hel del om säkerheten, en sida som använder sig av opålitliga källor som till exempel Wikipedia är bäst att undvika. Det är väldigt viktigt att information på sidan kommer från trovärdiga och korrekta källor.

Om det till exempel är en spelsajt så är det viktigt att spelen kommer från kända spelutvecklare som exempelvis Evolution Gaming, eftersom osäkra spel även innebär ett säkerhetshot. Det är dessutom viktigt att det finns olika kontaktvägar till de som äger hemsidan, till exempel via mail, telefon, chatt eller en kombination av flera kontaktkanaler.

4.Recensioner och omdömen

Att läsa recensioner från tidigare kunder kan ge mycket värdefull information. Om det till exempel är en klädbutik så brukar det stå i recensionerna om kläderna stämmer överens med bilderna och beskrivningen på hemsidan, eller om det är en opålitlig butik med felaktiga produktbeskrivningar och missvisande bilder.

Därför är det viktigt att alltid läsa tidigare omdömen för att få en bättre helhetsbild av butiken eller hemsidan. Det samma gäller för spelsajter och andra sajter på nätet, läs alltid recensioner och jämför olika sidor för att hitta de bästa erbjudanden och få ut det mesta av pengarna.

 

Många som utsätts för bedrägerier idag via till exempel online köp hade kunnat undvika dessa genom att undersöka webbsidan först. Det går att googla sig fram till det mesta idag och det är väldigt enkelt att hitta information på nätet.

MacBook Pro on top of brown table

Säkerhetsrisker att vara medveten om

För att undvika att bli utsatt för utpressningsförsök eller bedrägerier på nätet är det viktigt att vara medveten om säkerhetsriskerna som finns online. Det är väldigt enkelt att bli utsatt för ett bedrägeri på nätet idag, det räcker med att klicka på en osäker länk eller logga in på banken på uppmaning av någon annan för att sedan bli av med alla värdefulla tillgångar.

Därför bör alla ha ett bra antivirusprogram på datorn eller mobilen och uppdatera det med jämna mellanrum. Undvik även att logga in på ett offentligt nätverk eller se till att använda ett VPN. Dessa enkla åtgärder kan vara ett starkt skydd mot cyberkriminella och andra obehöriga som försöker komma åt känslig information.

Fler artiklar

lock
okategoriserat

Hur kan man avgöra om en sida är säker?

Idag går det att göra de flesta ärenden över nätet, allt från att handla mat, betala räkningar till att läsa mailen. Därför är det viktigare