Nätdejting: några tips på vägen

Nätdejting är för många idag en självklarhet och det är ett vanligt sätt att träffa nya människor. I de allra flesta fallen går det bra men det finns en del undantag där det rent utav kan vara farligt att träffa någon man kommit i kontakt med på nätet. Vi vill vara tydliga med att man självklart skall fortsätta träffa människor man får kontakt med på nätet men vi vill ändå understryka vikten av att vara försiktig.

Det finns en hel del saker man kan göra för att skydda sig och för att göra det första mötet säkrare och genomtänkt. Det skall vara en självklarhet för alla att man har vissa säkerhetsrutiner som alltid skall förekomma vid ett nytt möte. Samhället är inte alltid säkert och alla människor har inte alltid de bästa avsikterna. Trots att det är en övergripande minoritet som begår våldsbrott är de ändå tillräckligt många för att dem bör tas på allvar.

Att tänka på inför en träff med en nätdejt

Det finns en rad olika faktorer som bör uppfyllas i samband med nätdejting och dessa är följande. Nedan finns en liten checklista med saker som Skall uppfyllas vid ett möte med en person du träffat på internet.

    • Jag vet vem personen jag ska träffa är
    • Jag träffar denna på en säker plats, med folk i närheten
    • Jag har informerat minst en vän om vart jag ska och om något går fel så vet personen i fråga detta
    • Jag kan försvara mig och är förberedd om något oväntat skulle inträffa
    • Mötet sker på mina premisser jag göra ingenting jag inte känner mig bekväm med.

Vi kommer gå in mer på djupet längre ner i artikeln men notera gärna dessa punkter ovan då du alltid är mer förberedd om du uppfyller dessa.

Statistiken visar en tråkig trend

Brottsstatistiken har skjutit i höjden när det kommer till brott som överfall, sexuella trakasserier och våldtäkt.

sexualbrott och övergrepp

Därför är det nu viktigare än någonsin att vara försiktigt när man ska träffa någon från nätet. Allt mer använder verktyg som lexbase som är en sida där man kan få fram uppgifter om belastningsregister e.t.c.. Trots att detta till viss del kan vara något integritetskränkande är detta ett bra sätt att undvika människor dömda för våldsbrott som misshandel och våldtäkt.

Att säkerhet alltid går först är en självklarhet och därav är det inte en dum ide att använda lexbase i just detta syfte, det vill säga att säkerställa att den du ska träffa inte är dömd för ett våldsbrott och därmed också kapabel till att skada dig. All annan användning bör undvikas så länge det inte berör den egna säkerheten och att förebygga en potentiell fara.

Background check inför nätdejting

Det har blivit alltmer vanligt att man gör en så kallad background check på den man har för avsikt att träffa från nätet innan mötet äger rum. Vi har pratat med några av de kvinnor som kontinuerligt använder lexbase innan de träffar någon ny som de fått kontakt med på nätet (Kvinnorna nedan vill vara anonyma och deras riktiga namn är skyddade).

Åsa (kvinna 30 år)

Jag skäms inte för att säga att jag många gånger kollar upp de jag ska träffa på lexbase innan jag träffar någon första gången. Jag vet att det är många som tycker att det är fel men jag tycker att säkerheten går först och med tanke på allt som händer i vårt samhälle så kan jag starkt rekommendera andra att göra likadant. Jag tycker om att dejta och att träffa nya människor men samtidigt så värnar jag om min säkerhet.

Matilda (kvinna 23 år)

Lexbase är ett fantastiskt verktyg som gör det möjligt för mig att undvika till exempel kvinnomisshandlare och våldtäktsmän. Jag har tack vare lexbase undvikit 9 personer dömda för för brott jag avskyr och absolut inte vill ha något med att göra. Av dessa 9 var 4 dömda för misshandel, 3 var dömda för sexuellt ofredande och 2 var tillochmed dömda för våldtäkt.

År 2019 anmäldes 4670 våldtäkter mot kvinnor över 18 år, detta är en ökning med 10% jämfört med 2018. Detta är en skrämmande utveckling och därför är det nu viktigare än någonsin att vara lyhörd, uppmärksam vara noggrann med att göra de nödvändiga säkerhetsåtgärder som krävs för att säkerställa att den man träffar inte utgör en säkerhetsrisk.

Lina (kvinna 25 år)

Jag var en gång på en date med någon som var väldigt obehaglig. Innan vi träffades så var vår konversation till synes bra. Vi hade en bra kontakt och han verkade trevlig. När jag tillslut bestämde mig för att träffa honom fick jag en helt annan uppfattning av honom när han satt mitt emot mig. Sättet han tittade på mig var fruktansvärt obehagligt. Han var väldigt påstridig, som tur var så träffades vi på ett cafe inne i stan så det fanns mycket människor runt omkring.

Han insisterade på att jag skulle följa med honom därifrån, trots att jag sa nej! Som tur va så hade jag berättat för en väninna att jag skulle träffa honom. Jag skrev sedan till henne och bad henne hämta mig. Som tur är bor hon nära stället vi var på och körde dit direkt. Jag sa jag skulle gå på toaletten och sprang ut till min kompis väntade med bilen utanför.

Väl hemma hos henne så visade hon mig lexbase som för mig var helt okänt. Det visade sig att mannen var dömd, inte en gång men 4 gånger för misshandel. Nu har jag det som rutin att alltid kolla upp den jag träffar och nu lyckats undvika liknande situationer de gånger jag varit ute med någon annan.

Anna (kvinna 29 år)

Innan jag började använda lexbase så kändes det som ett lotteri, det kändes som att hälften av alla jag träffade hade någon form av förflutet. Visst en yngre version av mig tyckte det var spännande med “bad boys” men inte den jag är idag. Nu letar jag efter en stabil man som jag kan lita på och inte någon som man inte vet var man har eller någon som kan tänka sig smälla till mig om jag inte gör som jag blir tillsagd.

Jag har såklart förstående för vissa typer av brott men jag går aldrig ut med någon som är dömd för ett grövre våldsbrott och jag har lyckats sortera bort en hel del som jag för övrigt tyckte verkade som trevliga men visade sig vara kapabla till brott man aldrig kunnat tänka sig.

Digitaliseringen påverkar våra dejtingvanor

Nätdejting har alltså blivit ett alltmer vanligt verktyg för människor att träffas i vårt moderna och digitaliserade samhälle.
Många hittar kärleken men även vänskap på nätet och i de flesta fall då är internet ett jättebra verktyg för att knyta livslånga band mellan två personer.

Men det finns också en mörk sida som behöver belysas och tas i beaktning innan man träffar någon på nätet. Alla möten blir inte alltid som man tänkt sig och det finns många exempel där mötet blir en obehaglig eller en direkt farlig upplevelse.

Vi på Swedish Shield har tagit fram en checklista med viktiga saker du alltid bör förhålla dig till när du ska träffa någon på nätet.

Checklista för säker nätdejting

checklista för säker nätdejting

1. Gör din research

Vad vet du om personen? Om svaret på den frågan är ingenting är detta inte ett gott tecken. Om personen i fråga undanhåller information eller vilseleder dig är detta heller inte bra. Träffa inte någon som inte är villig att dela med sig av sig själv då du bör veta en del om personen du ska träffa i förväg. Var alltid noga och lyhörd desto mindre du vet om personen, detta är alltid viktigast i början.

2. Första mötet skall alltid vara en offentlig plats

Detta kan låta som en klyscha från en film men faktum är att det alltid är säkrast att genomföra det första mötet på en plats med mycket folk. Som ett cafe eller liknande. Detta, dels utifrån ett säkerhetsperspektiv men också för det ger båda parter en möjlighet att lära känna varandra. Du kommer nu få en betydligt bättre inblick i vem personen är och vad du kan förvänta dig av hen.

Ha i åtanke att du den bild du har målat upp av personen inte alls kan överensstämma med verkligheten. Därför är det bra att initialt träffa personen på en neutral plats, där det blir enklare att avbryta kontakten om så önskas.

3. Lämna inte ut uppgifter om vart du bor eller andra uppgifter som kan kopplas till ditt boende

Denna punkt hänger lite ihop med den ovan. Syftet är att du ska få möjligheten att lära känna personen först. Ta reda på vem det är innan ni träffas i hemmet. Det är inte en god ide att bjuda hem en helt okänd person till ditt hem eller lämna ut uppgifter som gör din adress känd för den okända personen. Du vill därför mötas på en neutral plats, prata i telefon med personen innan du bjuder hem någon.
Det är betydligt lättare för dig att avbryta en kontakt på ett cafe än vad det är för dig att göra det i hemmet.

4. Använd säkerhetsutrustning

Något som används mycket i självförsvar för framförallt kvinnor är pepparspray som visat sig vara mycket effektiv i överfalls situationer. Pepparspray är dock olagligt i Sverige men det finns en rad olika lagliga alternativ av försvarssprayer som också är väldigt effektiva och bra att ha med sig. Investera även i ett överfallslarm, då detta är ett väldigt bra sätt att dra uppmärksamhet till sig från sin omgivning.

En försvarsspray och ett överfallslarm är en väldigt effektiv kombination som för många varit avgörande vid ett överfall. Vissa försvarssprayer har även en röd färg som gör det lättare för polisen att omhänderta en gärningsman efter ett överfall. En god ide kan också vara att lära dig grunderna i någon form av kampsport då detta kommer underlätta för dig i ett skarpt läge och du kommer ha en bättre förmåga att hantera situationen.

5. Videosamtal (Facetime, Messenger, Skype)

För att få en bättre uppfattning om vem personen du har kontakt med är kan det vara en god ide att ha någon form av videosamtal. Självklart går det inte att avgöra om personen i fråga är farlig eller inte genom ett videosamtal men att personen är villig att visa upp sig och prata med dig på video är oftast ett gott tecken. Genom ett videosamtal säkerställer du även att personen inte är någon annan än den som personen utger sig för att vara.

6. Var noga med att sätta rätt förväntningar

Lova inte för mycket, utan var noga med att förklara att du initialt vill träffas för en fika eller liknande. Detta är ett bra sätt att reservera dig för ett scenario där du vill bryta kontakten då ännu inte vet vad du kan förvänta dig av personen du ska träffa.

7. Låt någon veta vart du ska

Berätta alltid för en vän eller någon annan som du litar på, vart du ska och vem du ska träffa. Då kan denna personen kontakta dig efter en viss tid för att säkerställa att allting gick bra. På så sätt så vet alltid någon vart du befinner dig och att allting går bra. Skriv gärna till denna personen under mötets gång, om något känns obekvämt kan du informera din vän om detta.

8. Gör aldrig något som du inte är bekväm med

Om något får dig att känna dig obekväm på något sätt så ska du inte göra det. Det kan vara allt från att ni ska träffas på en plats som du inte vill, eller att ni ska gå någonstans du inte vill. Avbryt då genast samtalet, eller mötet om personen inte accepterar ditt nej. Framförallt om personen är väldigt påstridig, då är detta inget gott tecken.

Ha alltid dessa principer som en checklista innan du träffar någon. Detta är inte någon garanti för att allting kommer att gå bra. Detta är verktyg som kan hjälpa dig att vidta nödvändiga säkerhetsåtgärder som i sin tur kommer öka möjligheterna för ett lyckat första möte, samtidigt som de underlättar för dig om något skulle gå snett. Du har med dessa principer alltid lättare att ta dig ifrån en obehaglig situation.

Lycka till och var försiktig!

Fler artiklar

Dammsugare på blå matta
Säkerhet

Rent och snyggt för säkerhets skull

Att det är viktigt på många sätt att hålla ordning, reda och rent är ingen nyhet. Städning är en faktiskt en arbetsmiljöfråga, utöver att god