Säkra betalningslösningar online

Betalningslösning online med kort

Det senaste decenniet har den digitala omställningen ökat markant. Våra vanor har förändrat våra handelsmönster och även hur vi gör ekonomiska transaktioner. Året 2020 var speciellt, då Covid-19 pandemin har skyndat på den digitala transformationen. Både väletablerade bolag som nya startups har öppnat upp ögonen för detta skifte och lägger allt mer resurser på frågor som säkerhet, funktionalitet och användarvänlighet.

Fler transaktioner – Ökad säkerhet

I takt med att fler affärer görs online har också behovet av snabba och säkra betalningslösningar ökat. Idag används nästan uteslutande mellanhänder för betalning via nätet, det vill säga du betalar inte direkt till företaget du handlar av utan transaktionen går via en erkänd aktör. Dessa erbjuder numera både bättre säkerhet och snabba, tekniskt avancerade lösningar för en smidig säker betalningsprocess.

Olika aktörer för olika syften

Som kund vill man känna sig trygg och säker med att ens överföringar inte hamnar i fel händer. Men också användarvänlighet och avgifter styr våra val av betalningslösningar. Paypal, Trustly, Visa, Swish och Etherum är bara några aktörer på marknaden som de flesta av oss kommit i kontakt med eller hört talas om.

När du handlar online får du ofta alternativ på hur du vill slutföra din betalning.

  • Till exempel kan kortbetalningar genomföras med ett Paypal eller Payson konto som du har ett anknutet kort till.
  • Direktbetalningar har nu i Sverige ersatts i mångt och mycket med Swish och Trustly; och mobilt BankID har tagit över den gamla bankdosan för verifiering.
  • Fakturabetalning sker digitalt med hjälp av tjänster så som Klarna och Qliro.
  • Även om det är i ett tidigt stadie för e-handeln, så växer kryptovalutor som Bitcoin och Etherum för var dag som betalning. Centralbanker är allt mer intresserade av den underliggande teknologin, för att själva i framtiden erbjuda olika e-valutor till marknaden.

Mobila betalningar

Mobila betalningar är vid det här laget väletablerat i Sverige. Mycket tack vare intåget av Swish som underlättar för privatpersoner och småföretagare att överföra pengar sinsemellan. Även direktbetalningar online med hjälp av mobilt BankID är numera standard.

Men internationellt sett så har vi än så länge hamnat på efterkälken när det kommer till betalning med mobil i vanlig handel. Många länder använder sig av Apple/Samsung/Google Pay för att göra sina betalningar, en betalmetod som ännu inte riktigt fått fäste i Sverige av diverse anledningar.

Säkra betalningslösningar med kontaktlös betalning

Även kortbetalningar utvecklas

Fortfarande är kortbetalningar det medel som används mest. Dock har korten utvecklats både vad gäller säkerhet och funktionalitet. Numera kan både Visa och Mastercard erbjuda kryptokort samt biometriska kort. Kontaktlösa betalningar har också blivit extra populärt under Corona året. Utöver det, så är korten ofta kopplade till olika förmåner och försäkringar.

Blockchain och kryptovalutor växer så det knakar

Kryptovalutor har funnits ett bra tag men först nu börjar de sprida sig som betalmedel bland både människor och företag i olika länder på bred front.

Tack vare blockchain teknologin så kan kryptovalutor så som Bitcoin överföras säkert och anonymt mellan två parter. Kryptovalutan kan senare konverteras till en önskvärd fiatvaluta, till exempel US-dollar.

Du kan läsa mer om ämnet i vår guide om betalningslösningar.

Fler artiklar

Dammsugare på blå matta
Säkerhet

Rent och snyggt för säkerhets skull

Att det är viktigt på många sätt att hålla ordning, reda och rent är ingen nyhet. Städning är en faktiskt en arbetsmiljöfråga, utöver att god